Politică

Murmure de nemultumire in PSD

18.08.2004, 00:00 13



Organizarea alegerilor preliminare in PSD pentru desemnarea candidatilor pe listele parlamentare provoaca nemultumiri in partid, unele tradate de declaratii nervoase sau gesturi publice.



Un schimb de replici pe tonuri diferite a avut loc ieri intre presedintele partidului, Adrian Nastase si liderul filialei Vrancea, Marian Oprisan. Liderul din Vrancea al PSD, de la care Nastase a spus ieri dimineata ca asteapta mai multe fapte si mai putine declaratii, ii da dreptate liderului national dar numai in ceea ce-l priveste. "Da! Domnul Nastase are dreptate! Sunt omul faptelor si nu al vorbelor! Am castigat categoric alegerile locale, parlamentare si prezidentiale in 1996, 2.000 si 2.004 in judetul Vrancea", ii raspunde Oprisan lui Nastase, printr-un comunicat.



Schimbul de replici de ieri este continuarea unor declaratii ce dateaza de cateva zile. Mai exact, la sfarsitul saptamanii, Adrian Nastase raspundea membrilor de partid nemultumiti de patrunderea pe listele electorale doar prin "filtrul" alegerilor preliminare. Spunea ca nici un membru PSD nu trebuie sa se considere "parlamentar de drept" si i-a sfatuit sa se retraga pe cei care au probleme de imagine. La scurt timp, Oprisan i-a cerut presedintelui PSD sa-i nominalizeze pe cei care se cred "parlamentari de drept". Totodata, el a ripostat declaratiei ce facea trimitere la persoanele controversate din partid, afirmand ca unii membri PSD au probleme de imagine "doar in acceptiunea lui Adrian Nastase", ei fiinde de fapt bine vazuti in judetele lor.



Dupa aceasta solicitare publica, la organizatia Vrancea a fost trimis fostul ministru, Gabriel Oprea, desemnat recent de Adrian Nastase in Biroul Coordonator, for executiv al partidului. In plus, presedintele PSD i-a raspuns direct lui Oprisan transmitandu-i ca asteapta de la el mai putine declaratii si mai multe fapte.



Nemultumiri publice privind organizarea alegerilor preliminare vin si din partea senatorului Trita Fanita, care a anuntat ca nu va mai candida pentru un nou mandat. Senator de opt ani al PSD, Trita Fanita contesta sistemul preliminarelor din partid intrucat il considera inoportun, inutil si inechitabil in conditiile in care 65% dintre locurile eligibile sunt "rezervate" pentru femei, tineri si cei promovati direct de conducerea partidului. Nemultumirile lui Trita Fanita nu au primit raspuns de la presedintele partidului Adrian Nastase, care a apreciat, in schimb, "inteleapta" decizia acestuia de a nu mai candida.



Un alt motiv de nemultumire al senatorului PSD este "pozitia echivoca a conducerii" fata de presedintele Ion Iliescu. Purtatorul de cuvant, Titus Corlatean spune insa ca PSD "nu poata cadea in capcana" de a face oferte concrete lui Ion Iliescu cata vreme acesta nu si-a incheiat mandatul prezidential.



Murmure de nemultumire s-au auzit si din unele filiale ale partidului, care nu au fost de acord cu candidaturile unor parlamentari. La Timis, de pilda, intentia de a candida a fostului ministru Hildegard Puwak a fost primita cu rezerve. Senatorul Adrian Paunescu a anuntat deja ca nu va mai candida la Dolj, in lipsa sprijinului filialei, in timp ce la Iasi tinerii au facut publice nemultumirile fata de parlamentarii vechi din filiala, intre care si Ion Solcanu. mirela.luca@zf.ro