Politică

Nastase, de la Moscova: "e loc de mai bine in relatia cu Rusia"

28.07.2004, 00:00 15

Premierul roman Adrian Nastase a declarat la Moscova, ca, o data cu intrarea in vigoare a Tratatului romano-rus, perioada de eforturi pentru normalizarea relatiilor bilaterale s-a incheiat, urmand o faza de dezvoltare.
Imediat dupa ce s-a terminat intrevederea pe care a avut-o cu premierul rus, Mihail Fradkov, Nastase a spus ca "putem lucra mai bine pentru relansarea relatiilor noastre, in special in plan economic". In cadrul vizitei premierului la Moscova, a fost semnat Protocolul de schimbare a instrumentelor de ratificare a Tratatului politic de baza intre Romania si Federatia Rusa.
Nastase si premierul rus, Mihail Fradkov, au dezbatut si modul in care schimburile comerciale bilaterale vor deveni mai echilibrate, in conditiile dezechilibrului evident in defavoarea Romaniei. La sfarsitul lui 2003, volumul schimburilor comerciale a fost de aproximativ 2 miliarde dolari, din care exporturile romanesti au reprezentat doar 52 milioane dolari.
Nastase a declarat ca trebuie gasite mecanismele prin care pot fi sprijinite exporturile romanesti in Rusia, iar premierul rus a spus ca trebuie invinse "obstacolele care franeaza" dezvoltarea relatiilor dintre cele doua tari.
Cei doi prim-ministri au discutat si despre felul in care vor fi sprijinite firmele rusesti sa participe la procesul de privatizare si la proiecte majore in Romania, precum si felul in care pot fi dezvoltate mai dinamic exporturile romanesti pe piata ruseasca.
Investitorii rusi au transmis, prin intermediul mai multor medii, ca se simt discriminati in raport cu cei veniti din alte tari. Ei au pierdut, prin Lukoil, cursa pentru privatizarea Petrom. In prezent, Gazprom este anuntata intre cei interesati sa cumpere Distrigaz Sud.
Federatia Rusa, la randul sau, spera ca nivelul relatiilor romano-ruse sa se ridice la cel al potentialului existent, spunea, ieri, la Moscova, Fradkov. Relatiile cu Rusia au si o componenta importanta politica. Aspectele ei urmau sa fie discutate, cel mai probabil, in timpul intalnirii Nastase-Putin, care era in curs de desfasurare la ora inchiderii editiei.
Exista cateva probleme care tin mai degraba de politica intre Romania si Rusia. In primul rand, este important daca, dupa schimbul de instrumente pentru ratificarea Tratatului, se va schimba ceva in atitudinea Rusiei fata de restituirea tezaurului. Banca Nationala a reluat, lunile trecute, declaratiile privind asteptarile Romaniei de a recupera obiectele si valuta care au luat drumul Moscovei in timpul Primului Razboi Mondial si pe care bolsevicii niciodata nu l-au mai inapoiat.
Intrarea Romaniei in NATO a fost un alt punct sensibil. Cu toata opozitia obstinata a Rusiei, Romania este acum aliat al Vestului, insa Moscovei nu-i sunt pe plac bazele militare americane care ar putea fi amplasate la noi.
In acest moment, de atiudinea Rusiei mai depind cateva dintre problemele care s-au acutizat in ultima vreme la granita de est a Romaniei. Avem doua probleme cu Ucraina - canalul Bastroe si negasirea unei intelegeri cu Kievul in privinta Insulei Serpilor. Or, Kremlinului ii este mai aproape Ucraina, tara pe care Putin a vizitat-o acum doua zile si de unde a declarat ca vrea o relatie si mai buna cu aceasta tara (schimburile comerciale pe primul semestru intre aceste doua tari au fost de trei ori mai mari decat ale noastre cu Rusia).
Tot in discutia cu Vladimir Putin este de asteptat sa se discute si despre situatia din Transnistria. Ritmul inchiderii scolilor romanesti din zona este asiduu, iar componentii grupului Ilascu mai sunt inca in inchisoarea de la Tiraspol, chiar si dupa ce CEDO i-a cerut Rusiei sa se implice in eliberarea lor.