Politică

Nastase l-a parat pe Basescu la Curtea Constitutionala

10.01.2005, 00:00 14

Adrian Nastase s-a adresat Curtii Constitutionale sa se pronunte in privinta "unui conflict juridic de natura constitutionala" pe care sustine ca l-a produs presedintele Traian Basescu prin intermediul interviului din ziarul Adevarul.
Curtea Constitutionala a anuntat sesizarea lui Nastase, pe care o catalogheaza ca avand referire la "un pretins conflict" intre institutiile statului. Cu alte cuvinte, intre institutia prezidentiala si cea parlamentara. De asemenea, Curtea Constitutionala a precizat ca se va pronunta in acest caz in zilele urmatoare, adaugand ca isi va spune punctul de vedere prinvind existenta sau nu a vreunui conflict intre cele doua institutii, ca si parerea judecatorilor de aici despre incalcarea sau nu a Cosntitutiei.
Nastase si-a precizat punctul de vedere, afirmand ca ar avea legatura cu sesizarea sa doua dintre declaratiile lui Basescu din interviul de zilele trecute. In primul rand ar fi asertiunea presedintelui la adresa schimbarii conducerii celor doi presedinti ai Parlamentului. Apoi, Nastase incrimineaza si declaratia sefului statului potrivit careia ar fi de acord cu organizarea unor alegeri anticipate.
Nastase nu precizeaza care sunt articolele din Constitutie pe care le-a incalcat presedintele tarii in interviul respectiv. El spune ca Basescu a facut "afirmatii care depasesc atributiile sale constitutionale si a cerut conduite contrare Constitutiei". In opinia sa, prin solicitarea sa pentru declansarea procedurii de revocare a presedintilor Camerelor, seful statului "se pune in afara Constitutiei si pretinde de la structuri parlamentare, inclusiv de la partidele politice parlamentare, un comportament contrar Constitutiei", creand astfel un conflict juridic de natura constitutionala intre institutia pe care o reprezinta si Parlamentul Romaniei.
Nastase face trimitere astfel la un articol care a aparut la revizuirea Constitutiei, cu privire la conflictul dintre institutiile publice, insa in textul acestuia nu sunt prevederi precise care sa indice natura sau limitele unui conflict intre institutii.
De asemenea, Nastase catalogheaza ca anticonstitutional si "indemnul presedintelui in functiune de a se ajunge la alegeri anticipate".
Nici de aceasta data nu este invocat vreun articol al Legii fundamentale. "Alegerile anticipate, se pot organiza doar in urma unei crize guvernamentale repetate si prelungite peste 60 de zile", spune Nastase, care precizeaza ca organizarea lor acum, cand Romania se pregateste sa adere la UE, ar duce la incalcarea de catre presedinte a responsabilitatilor constitutionale.
Adrian Nastase a cerut si el, in 2002, pe cand era prim-ministru, alegeri anticipate.
O decizie a Curtii Constitutionale nu implica vreo sanctiune la adresa presedintelui. Presedintele tarii nu poate fi sanctionat decat de catre Parlament - eventual suspendat - numai daca o treime din numarul total al parlamentarilor cere acest lucru si daca jumatate plus unu dintre ei sunt de acord cu incrminarea. Pentru a fi suspendat presedintele este nevoie de referendum.
adelina.radulescu@zf.ro