Politică

Nastase se delimiteaza de gratierea lui Cozma

17.03.2005, 00:00 16


Doua declaratii neasteptate au fost facute marti seara de catre presedintele PSD, Adrian Nastase, la o dezbatere organizata de Grupul pentru Dialog Social, organizatie civica ocolita constant in timpul mandatului de prim-ministru.


Adrian Nastase a spus ca nu ar fi semnat decretul de gratiere a liderului minerilor, Miron Cozma, daca el ar fi fost presedinte al statului. Declaratia lui Nastase este o delimitare fata de controversatul gest politic care a incheiat cariera prezidentiala a lui Ion Iliescu. Desi, in calitate de prim-ministru, Nastase a contrasemnat decretul de gratiere. El isi justifica acum semnatura pe decretul de gratiere a lui Miron Cozma: "Daca eu as fi fost sef al statului, nu as fi semnat decretul respectiv, dar, ca prim-ministru, sigur ca intr-un fel este un gest firesc, de normalitate, de a contrasemna ceea ce reprezinta prerogativa sefului statului".


Al doilea gest neasteptat din partea liderului PSD este asumarea relatiei cu societatea civila, s-ar putea spune chiar tensionata in ultimele luni ale guvernarii.


Adrian Nastase a admis ca a facut unele erori in abordarea relatiei cu societatea civila. "Faptul ca eu sunt aici dovedeste si asumarea unei erori in relatia cu societatea civila", a spus Nastase, aratand ca trebuie sa se faca "un efort de comunicare mai buna" la nivelul partidului. Apreciind ca GDS a fost "demonizat" de-a lungul timpului, iar PSD a dat crezare acestei imagini, Andrei Oisteanu, unul dintre participantii la dezbatere, a aratat ca liderii partidului, printre care si Nastase, au ocolit organizatia. Oisteanu a spus presedintelui PSD ca din stenogramele sedintelor conducerii partidului, publicate in presa, s-a vazut un oarecare dispret fata de societatea civila si ONG-uri.


Nastase a replicat ca aceeasi operatiune de "demonizare" a fost si in legatura cu PSD, de-a lungul anilor.


La intalnirea de la GDS au fost dezbatute, de asemenea, probleme legate de evolutiile din PSD, relatia dintre Adrian Nastase si Ion Iliescu,  schimbarile din PRM sau relatia fostei guvernari cu presa. mirela.luca@zf.ro