Politică

Nicholson: Nu cedati unui lobby egoist

10.05.2004, 00:00 16



Baroneasa Emma Nicholson le vorbeste autoritatilor din romania prin intermediul presei britanice. Astfel, raportorul Parlamentului European pentru Romania scrie, in numarul de sambata al The Guardian, despre motivele pentru care guvernul si parlamentarii de la Bucuresti nu trebuie sa cedeze presiunilor americane in privinta adoptiilor internationale. Baroneasa Nicholson vorbeste despre un lobby egoist, cum numeste europarlamentarul britanic demersurile tot mai oficiale in ultima vreme ale Statelor Unite in aceasta chestiune.



Guvernul Romaniei ar trebui sa nu cedeze in fata "lobby-ului egoist" privind adoptiile internationale, facut de agentii de intermediere care distorsioneaza adesea realitatea, apreciaza baroana Emma Nicholson, care pledeaza in favoarea noii legi a adoptiilor in forma promovata de autoritatile romane.



Raportorul Parlamentului European pentru Romania si-a exprimat acest punct de vedere intr-o scrisoare aparuta in editia de sambata a cotidianului britanic The Guardian. Intitulata "Baby Sales" (Vanzari de copii - n.trad.), scrisoarea urmeaza unui articol publicat, joi, in acelasi cotidian, in care se remarca faptul ca "Romania se afla sub o presiune intensa", care ar opune Washington-ul si Bruxelles-ul, in contextul promovarii noii legi a adoptiilor.



"Aceasta noua lege atat de criticata (...) oglindeste legislatia existenta in multe state ale Uniunii Europene", arata baroana Nicholson, in scrisoarea adresata cotidianului britanic, adaugand ca "adoptia internationala este plina de pericole pentru un copil".



In opinia raportorului european, "Guvernul Romaniei ar trebui sa reziste in fata a ceea ce este, in esenta, un lobby egoist din partea agentiilor bine platite pentru adoptii internationale, dintre care multe distorsioneaza de obicei informatiile cu privire la conditiile de viata ale copiilor, cu scopul de a incasa comisioane grase".



Baroana Emma Nicholson califica drept "crucial" faptul ca, in lipsa acestei legi a adoptiilor, un copil poate fi luat de langa mama lui la putin timp dupa nastere, in baza unor informatii false, plasat temporar intr-o familie de imprumut ori in grija statului, apoi vandut prin internet unor necunoscuti, cu ajutorul unei fotografii.



The Guardian nota, in articolul aparut joi, ca "Romania este trasa in doua directii diferite, in problema adoptiilor internationale", raspunzand cerintelor UE, dar atragand protestele americanilor prin prevederile incluse in proiectul noii legi a adoptiilor.



Dupa cum se stie, UE, la nivel de establishment, nu este de acord cu infierea copiilor de catre persoane care locuiesc in alta tara decat tara de origine a orfanului. Statele Unite doresc ca americanii sa poata infia din Romania copii. Argumentul Uniunii Europene este citat intr-o conventie internationala a drepturilor copilului la care Romania este parte. Este vorba despre principiul ca un copil ramas orfan sa nu se instraineze de limba, cultura si obiceiurile in care s-a nascut si sa ramana in tara de origine, gratie eforturilor statului si al biunavointei unor parinti adoptivi. Stele Unite spun insa ca Romania mai are mult timp si eforturi de parcurs pana sa ajunga la un standard de bunastare, care sa le permita copiilor fara parinti sa se dezvolte armonios. Asa stand lucrurile, spun americanii, mai bine pentru un copil este sa fie crescut chiar si de parinti din alta tara decat de institutii, nici ele formate pe deplin.