Politică

Noul guvern pariaza tot pe relaxarea fiscala

28.12.2004, 00:00 16

Programul de guvernare pe care Guvernul Tariceanu il va prezenta astazi Parlamentului are ca obiectiv imediat relaxarea fiscala, considerata de catre viitorii guvernanti "cheia de bolta a politicii fiscale".
Viitorul cabinet isi propune introducerea unei cote unice de impozitare, de 16%, atat pentru venituri cat si pentru profit. In aceste conditii, impozitul pe profit al scadea de la 25% la 16%.
Pentru microintreprinderi va fi mentinut, pana la momentul aderarii Romaniei la UE, actualul sistem de impozitare pe cifra de afaceri. Va fi mentinut, de asemenea, impozitul pe dividende la 5% pentru persoanele fizice si la 10% pentru persoanele juridice.
Vor fi pastrate deducerile de baza si suplimentare pentru persoanele aflate in intretinere pentru ca cei care obtin venituri mai mici sa nu inregistreze scaderi in veniturile reale. Se vor considera deductibile, cheltuielile destinate cercetarii, dezvoltarii, investitiile in capital uman, precum si investitiile in infrastructura medicala.
In ceea ce priveste contributiile la fondurile publice sociale (pensii, sanatate, somaj), acestea vor scadea treptat, incepand cu anul 2006 astfel incat in 2008 sa ajunga la 39,5%, adica mai putin cu zece procente decat acum.
Cabinetul Tariceanu isi propune sa mentina actualele prevederi in ceea ce priveste TVA, aratand ca efectele pozitive ale relaxarii fiscale asupra veniturilor si profiturilor vor permite, in perspectiva, alinierea TVA pana la 16%, in acord cu acquisul comunitar. Cresteri ale accizelor vor suporta bunurile considerate de lux si a celor care pun in pericol sanatatea omului.
In ceea ce priveste obiectivele de protectie sociala, noul guvern se angajeaza ca pana in 2008, cand s-ar incheia mandatul de guvernare, veniturile bugetarilor vor creste cu 60%. Vor fi acordate facilitati pentru tinerele mame si va fi prelungita perioada de concediu pentru cresterea copilului cu inca un an. Pensiile ar urma sa fie recalculate insa, spre deosebire de programul electoral, in programul de guvernare nu se mai precizeaza nivelul pensiei minime.
Sistemului de sanatate si sistemului de invatamant vor fi alocati mai multi bani de la buget decat pana acum. Guvernul Tariceanu se angajeaza ca sanatatea si invatamantul vor primi anual cate 6% din PIB prin legea bugetului de stat. In ceea ce priveste gestionarea banilor proveniti din contributiile sociale, se are in vedere scoaterea Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate din subordinea Guvernului sub controlul Parlamentului. Din punct de vedere financiar, CNAS ar urma sa fie autornoma.
O noutate in ceea ce priveste invatamantul. Programul de guvernare include ca prioritate infiintarea unor facultati de stat cu predare in limbile minoritatilor nationale. Acesta este un deziderat mai vechi al UDMR, care nu a primit raspuns practic nici in guvernarea 1996-2000, nici in guvernarea PSD.
Un alt obiectiv al UDMR dar si al grupului minoritatilor nationale - reprezentate in Parlament de 18 deputati - este promovarea unei legi a minoritatilor nationale. Acest deziderat a fost, de asemenea, inclus in programul de guvernare.
In ceea ce priveste retrocedarea terenurilor agricole si a padurilor, Guvernul Tariceanu se angajeaza sa retrocedeze in totalitate pamanturile confiscate de regimul comunist. Va fi infiintata o agentie guvernamentala care va monitoriza procesul de restituire.
Obiectivele de politica externa anuntate de Alianta PNL-PD in campania electorala se regasesc in programul de guvernare. Guvernul se angajeaza sa respecte angajamentele asumate de Romania in fata Comisiei Europene precum si calendarul aderarii astfel incat Romania sa devina membru UE in 2007.
In ceea ce priveste combaterea coruptiei, programul viitorului guvern este foarte sintetic si lipsit de termene clare. De altfel, intregul program de guvernare nu este legat de date exacte pentru adoptarea unuia sau altuia dintre angajamente. Sunt, mai degraba, planuri pana in 2008.
De asemenea, poate fi remarcat faptul ca liberalii si-au pus o amprenta puternica asupra acestui program. Majoritatea obiectivelor enuntate sunt pur liberale. Se refera la consolidarea statului de drept, intarirea libertatilor individuale, garantarea si dezvoltarea societatii private, restrangerea rolului statului in economie., instituirea economiei de piata functionale.
Amprenta social-democrata se regaseste in politica de protectie sociala.