Politică

Nu se pune problema retragerii militarilor romani din Irak

15.04.2004, 00:00 16



Presedintele Ion liescu a anuntat ca autoritatile romane nu-si pun problema retragerii militarilor din Irak si ca plecarea trupelor coalitiei din aceasta tara ar fi o sursa de anarhie. Seful statului a spus ca autoritatile vor judeca impreuna cu comunitatea internationala cand va fi momentul la care trupele romane vor fi retrase din Irak. El a mai spus ca la sedinta CSAT, care este progra,ata astazi, MApN si MAI vor prezenta informari in legatura cu situatia din Irak, urmand ca membrii Consiliului Suprem de Aparare a tarii sa adopte o decizie in legatura cu prezenta romaneasca in aceasta tara.



Ion Iliescu a apreciat, de asemenea, ca retragerea trupelor coalitiei de pe teritoriul Irakului "ar fi o sursa de anarhie si de desfasurare a unor procese greu de controlat", adaugand ca este "foarte periculos acum" sa se recurga la asa ceva.



Seful statului a mai aratat ca pe ordinea de zi a sedintei CSAT de astazi figureaza si consecintele noului statut al Romaniei de tara membra NATO, ca si problemele specifice regiunii in care se afla tara noastra.



CSAT va analiza, la cererea presedintelui tarii, actuala situatie din Irak, precum si masurile ce trebuie luate pentru a proteja viata soldatilor si angajatilor romani din aceasta tara.



Mai multe tari care fac parte din coalitia din Irak si-au pus problema retragerii trupelor dupa reizbucnirea violentelor fara precedent de la declansarea invaziei amricano-britanice, din urma cu mai bine de un an. Intre ele numara Bulgaria, care s-a intrunit intr-un Consiliu National de Securitate in regim de urgenta in ziua de Paste. Exista trupe bulgare comasate in zona Karbala, in numar de peste 500. Membrii Consiliului bulgar dispun de mai multe scenarii, care merg de la reinstaurarea calmului in zona pana la cele mai grave riscuri, luand in considerare inclusiv retragerea trupelor din Irak in cazul in care nu vor mai putea controla situatia de pe teren. Autoritatile bulgare au anuntat ca orice soldat care nu se simte in siguranta in Irak este liber sa se intoarca oricand doreste acasa. La randul sau, premierul polonez, Leszek Miller, a declarat ca tara sa nu va trimite forte suplimentare in Irak, reamintind ca autoritatile de la Varsovia intentioneaza sa retraga o parte dintre cei 2.500 de militari desfasurati in aceasta tara.



Pe de alta parte, autoritatile romane, prin intermediul unora dintre liderii PSD, au anuntat ca orice roman care pleaca la munca in Irak o face pe propria raspundere. Ministrul delegat pentru relatia cu partenerii sociali, Marian Sarbu, ca si purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, au spus ca statul nu este raspunzator de contractele individuale pe care le angajeaza vreun cetatean roman cu firme private pentru a munci in Irak. Cei doi au comentat si sumele care au fost anuntate ca asigurare de viata in aceste cazuri. Este vorba de circa 100 de milioane de lei, o suma considerata ridicola de liderii PSD. Ei au mai precizat ca romanii care pleaca in Irak cu angajamente private trebuie sa ie constienti ca se duc intr-o zona de razboi.



Aceste declaratii apar dupa ce doi romani care au fost angajati de o firma de paza si protocol, Bidepa, au fost afectati de izbucnirea violentelor in Irak. Unul dintre ei a murit, Alexandru Aron (de 28 de ani), iar un altul a fost ranit, Dan Caloeanu (31 de ani).



Trupul celui disparut urma sa ajunga in tara azi-noapte sau astazi, pe cheltuiala firmei cu care a avut contractul Totodata, firma Bidepa a anuntat ca si-a retras toti agentii pe care i-a avut in misiuni operative din Irak. Ramasesera sase. Este posibil ca ei sa fie repatriati. adelina.radulescu@zf.ro