Politică

Parlamentul decide in 10 zile cine va conduce BNR pentru urmatorii cinci ani

Parlamentul decide in 10 zile cine va conduce BNR pentru urmatorii cinci ani

Ion Ariton, presedintele Comisiei de buget din Senat (stg.), si Viorel Stefan, seful Comisiei de buget din Camera, vor conduce audierile aspirantilor pentru noul CA al BNR

22.09.2009, 00:00 25

Mandatul actualului Consiliu de Administratie (CA) al BNR, numitin 2004 in guvernarea Nastase, expira la 10 octombrie, iarconducerile Senatului si a Camerei Deputatilor au decis ieri saacorde Comisiilor de buget un termen de 10 zile in care sastabileasca nominalizarile pentru CA al BNR din partea partidelor,sa faca audierile candidatilor si sa intocmeasca un raport care vafi votat apoi in plenul reunit.

Fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL),spune ca, in aceasta perioada, se va stabili algoritmul partidelorin consiliul BNR, insa datele arata ca PD-L si PSD si-au impartitdeja locurile in Consiliu, fiecare dintre cele doua partide urmanda avea cate trei membri, in vreme ce PNL ar urma sa aiba un membru,iar UDMR si ea tot un singur reprezentant. Si PD-L, si PSD il vorsustine pe Mugur Isarescu pentru cea de-a noua pozitie in Consiliu,el urmand sa-si reinnoiasca fotoliul de guvernator. Nemaifiindpartid parlamentar, PRM isi va pierde reprezentantul in CA alBNR.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, spune ca partidul sau ilva sustine si pe prim-viceguvernatorul Florin Georgescu si segandeste ca un alt membru in Consiliul de Administratie din parteaPSD sa fie Marian Dinu, profesor la ASE.

PD-L il sustine pe Isarescu ca guvernator si pe Cristian Popa,care este membru in consiliul BNR din 1998.

Isarescu este guvernator din 1990 si, daca intentiileBucurestiului de a trece la euro in 2014 vor deveni realitate,actualul sef al BNR, aflat atunci in ultimul an al celui de-alcincilea mandat va fi si cel care va pune punct aventurii leului.In ceea ce ii priveste pe alti membri ai actualului Consiliu deAdministratie al BNR, PNL tinde sa-l sustina in continuare peNapoleon Pop, in vreme ce presedintele executiv al UDMR, KlemenHunor, afirma ca Anes Nagy va fi sprijinita pentru un nou mandat.Isi va pierde mandatul, cu siguranta, Maria Ene care reprezintaPRM, in vreme ce mandatele lui Virgil Stoenescu, Silviu Cerna siEugen Dijmarescu ca membri ai Consiliului de Administratie al BNRnu e sigur ca vor fi reinnoite de partide.

Comisiile de buget ale celor doua camere ale Parlamentului autransmis recent conducerii Parlamentului o adresa prin carementioneaza ca, in conformitate cu o hotarare din 28 septembrie2004, mandatul Consiliului de Administratie al BNR expira la 10octombrie curent.

Conform statutului BNR, Banca Nationala a Romaniei este condusade un consiliu de administratie. Acesta este alcatuit din 9 membrinumiti de Parlament, cu nominalizarea conducerii executive, pe operioada de 5 ani, cu posibilitatea reinnoirii mandatului. Membriiconsiliului de administratie nu pot fi parlamentari si nu pot faceparte, potrivit legii, din justitie sau din administratiapublica.

Structura executiva permanenta a Bancii Nationale este formatadin guvernator si 3 viceguvernatori, dintre care unul esteprim-viceguvernator. Ceilalti 5 membri nu sunt salariati aiBNR.

Presedintele Consiliului de Administratie este guvernatorulBancii Nationale a Romaniei.

Schimbari si la CNVM si Comisia de Supraveghere aAsigurarilor

Tot in aceasta perioada Parlamentul trebuie sa decida sischimbari la conducerea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare(CNVM) si la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. La CNVM iiexpira mandatul lui Victor Eros. La Comisia privind SupraveghereaAsigurarilor, mandatul lui Dan Constantinescu a expirat de aproapeun an, dar el nu a fost inlocuit, in vreme ce mandatul AurelieiCristea expira in decembrie.