Politică

Pascu: Stabilitatea politica dezvolta comunitatea de afaceri

12.05.2004, 00:00 15

Ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu, a declarat, in cadrul unui forum consacrat impactului integrarii Romaniei in NATO asupra mediului de afaceri, ca stabilitatea politica este cel mai important factor de dezvoltare al acestui domeniu.
"Stabilitatea si securitatea militara nu sunt suficiente premise pentru cresterea economica si dezvoltarea comunitatii de afaceri. Stabilitatea legislativa si politica sunt decisive pentru Romania", a spus ministrul apararii, referindu-se la efectele integrarii Romaniei in NATO.
Odata intrata in NATO, Romania, cel putin din perspectiva oamenilor de afaceri, dar si din cea a cetatenilor si a oamenilor politici, ar putea deveni mult mai atractiva pentru investitiile straine, care, in comparatie cu cele din statele vecine, sunt mult mai putine. Or, intrarea in NATO ar putea fi un semnal ca si Romania ar putea avea parte de experienta unor tari precum Ungaria, Polonia sau Cehia. Adesea insa, oamenii de afaceri, prin reprezentantii investitorilor straini de la noi, s-au plans ca in Romania legislatia se schiba de la o zi la alta, nu este prietenoasa cu investitorii si, in plus, birocratia si coruptia se fac simtite la tot pasul. Or, prin declaratia ministrului roman al apararii, este confirmata la nivel oficial cel putin una dintre nemultumirile mediului de afaceri din Romania - legislatia instabila.
La aceeasi intalnire, organizata in colaborare cu Camera Americana de Comert, a participat si adjunctul secretarului general al NATO pe probleme de diplomatie publica, Jean Fournet. Acesta a spus ca nu poate inca sa fie consemnata o relatie de cauzalitate intre a fi membru NATO si a atrage investitori straini, dar exista potential in viitor ian aceasta privinta.
adelina.radulescu@zf.ro