Politică

PD tatoneaza terenul popularilor europeni

03.03.2005, 00:00 20

PD incepe sa ia distanta de Internationala Socialista si pregateste apropierea de Partidul Popular European, majoritar in Parlamentul European, schimbare doctrinara premergatoare unei eventuale fuziuni cu liberalii.


O delegatie a PD, condusa de vicepresedintele Sorin Frunzaverde se afla in aceste zile la Bruxelles unde s-a intalnit cu presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens. A fost primul contact al PD, la acest nivel, cu popularii europeni dupa redeschiderea discutiilor privind fuziunea dintre PNL si PD. La originea acestei intrevederi sta intentia democratilor de a schimba, dupa alegerea unei noi conduceri a partidului, afilierea politica internationala si, implicit, doctrina.


Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ieri ca Sorin Frunzaverde nu a avut un mandat din partea conducerii partidului "pentru o intalnire sau alta". Dar, afirma Boc, ca parlamentar al PD se poate intalni cu orice reprezentant al Parlamentului European.


In sedinta de ieri a conducerii PD, vicepresedintele Radu Berceanu a spus, potrivit unor surse, ca acest partid ar trebui sa aduca unele clarificari in privinta schimbarilor doctrinare pe care intentioneaza sa le faca. Nu a primit un raspuns iar discutia s-a stins.


Intalnirea dintre vicepresedintele PD, Sorin Frunzaverde si presedintele Partidului Popular European are loc in contextul distantarii PD fata de Internationala Socialista, unde este membru cu drepturi depline.


De altfel, socialistii europeni asteapta clarificari din partea democratilor. Intr-un interviu publicat de Cotidianul, raportorul pentru Romania al Uniunii Europene, Pierre Moscovici, un influent parlamentar in clubul socialistilor, afirma ca PD trebuie sa se hotarasca rapid carei familii politice europene doreste sa se alature si sa-si asume public aceasta optiune. Mai multe gesturi si declaratii politice au distantat in ultima vreme PD de Internationala Socialista. Recent chiar, vicepresedintele Radu Berceanu afirma ca partidul va cere clarificari IS pentru sprijinul acordat PSD in campania electorala, gest pe care nu l-a facut fata de democrati si candidatii acestora.



Problema s-ar putea discuta vineri cand o delegatie a socialistilor europeni, din care vor face parte Jan Marinus Wiersma, vicepresedinte al grupului socialist din Parlamentul European, si David Harley, secretar general al grupului socialist, se vor intalni la Bucuresti cu lideri ai PD. Intrebat daca PD va deschide acest subiect, Emil Boc a declarat ieri ca depinde de tonul pe care se va purta discutia. Boc a ezitat sa dea detalii despre aceasta intrevedere, insa surse din partid afirma ca acesta ar fi un prilej al socialistilor europeni de a cere PD clarificari legate de schimbarile doctrinare pe care le are in vedere.



Reevaluarea stutului PD in Internationala Socialista ar putea avea loc si la solicitarea PSD, rivalul politic al acestui partid si, totodata, coleg in clubul stangii. Victor Bostinaru, membru al PSD, a afirmat ieri ca fostul partid de guvernamant a pus in discutie statutul PD in IS nu pentru ca doreste excluderea acestei formatiuni din organizatie. "IS nu va accepta acesta forma de bigamie politica manifestata de PD", considera Victor Bostinaru.



Daca PD isi va continua demersurile si va decide schimbarea afilierii de la Internationala Socialista la Partidul Popular European, va avea nevoie de acordul PNTCD, singurul partid din Romania membru cu drepturi depline in aceasta familie politica.



Mihai Marinescu, presedinte al PNTCD, afirma ca taranistii ar putea sustine afilierea PD la grupul popularilor europeni daca aceasta formatiune va dovedi ca adera la valorile crestin-democrate. "PPE nu este un bulevard pe care alearga cine vrea", conchide Marinescu. mirela.luca@zf.ro