Politică

Pierre Moscovici pregateste raportul PE asupra Romaniei

22.10.2004, 00:00 15

Noul raportor al Parlamentului European pentru Romania, Pierre Moscovici, afirma, intr-un interviu acordat postului de radio Delta RFI, ca Raportul de tara al Comisiei Europene este pozitiv, ca s-au facut progese, insa Romania trebuie sa duca reformele pana la capat pentru a adera la UE.
"Preiau functia de raportor de la baroana Emma Nicholson si doresc o continuitate, o continuitate in vigilenta. Parlamentul European doreste aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, dar vrea si ca aceasta sa reuseasca, deci ca toate conditiile sa fie intr-adevar indeplinite", a declarat raportorul Pierre Moscovici.
In opinia sa, Romania trebuie sa-si rezolve problemele care tin de criteriile politice. Moscovici spune ca atunci cand se vorbeste despre independenta justitiei, aceasta trebuie sa fie de necontestat, cand se vorbeste de libertatea presei - nu trebuie sa existe contestatii, cand se vorbeste despre coruptie - ea trebuie sa fie eradicata, iar cand se vorbeste de imbunatatirea aparatului administrativ - acesta este un lucru necesar.
"Si nu e necesar pentru ca o cere UE, nu e o constrangere externa, e necesar pentru Romania, pentru ca ea sa poata deveni un membru cu drepturi depline, nu unul de linia a doua", a afirmat Moscovici, subliniind ca tara nostra are "vocatia" de a deveni membru "intreg" al Uniunii Europene.
El mai spune ca romanii trebuie sa fie constienti ca e posibil ca aderarea sa fie intarziata, referindu-se la existenta clauzei de salvgardare. "Aceasta posibilitate nu este acolo ca sa fie aplicata ci, tocmai, pentru a nu fi aplicata. Cred ca Romania si-a gasit ritmul si exista sanse rezonabile pentru ca aceasta aderare sa se produca si exista o dorinta a europenilor in acest sens. Romania nu este suspecta, Romania e o tara pe care o vrem in UE in 2007. Cred ca daca Guvernul roman, oricare ar fi el, sau presedintele, oricare ar fi el, aplica foaia de parcurs fixata de Uniunea Europeana, Romania va fi capabila sa adere", sustine Moscovici. adelina.radulescu@zf.ro