Politică

PNL si-a trecut prin "filtru" candidatii pentru Parlament

09.08.2004, 00:00 13

PNL si-a stabilit, sambata, candidatii pentru Camera Deputatilor si Senat, cele mai multe locuri eligibile fiind ocupate de tineri, ce vor fi supusi pentru prima data votului alegatorilor la scrutinul din toamna.
Trei sferturi dintre candidatii PNL sunt, potrivit presedintelui liberal Theodor Stolojan, nume noi, fara experienta in Parlament. Media de varsta a candidatilor liberali este de 45 de ani. Intre cei care au primit sambata girul politic al Delegatiei Permanenta - for de conducere largit al liberalilor - sunt oameni care au venit in partid o data cu Theodor Stolojan. Este vorba despre istoricul Adrian Cioroianu, Raluca Tatarcan sau analistul economic Ionut Popescu. Locuri eligibile ocupa si lideri cunoscuti ai partidului precum Paul Pacuraru, care candideaza pentru inca un mandat de senator la Galati, Theodor Melescanu, la Prahova, sau Mona Musca, ce va candida la Bucuresti.
Pe listele parlamentare nu se regasesc nume emblematice pentru partid, cum ar fi fostul lider liberal Mircea Ionescu-Quintus, senatorul Alexandru Paleologu. Un caz diferit este cel al lui Viorel Catarama, eliminat sambata dintre candidati din cauza imaginii publice controversate, care ar putea aduce prejudicii Aliantei PNL-PD. Cel care a propus scoaterea lui Viorel Catarama de pe listele electorale este Theodor Stolojan. "Catarama nu are hotarari ale justitiei care sa-l condamne insa, din pacate pentru el, are o imagine negativa legate de unele activitati la care a participat sau nu", a argumentat liderul liberal. Este vorba despre impactul pe care l-a avut afacerea SAFI FMOA, unde Viorel Catarama era director general, fond mutual a carui prabusire a afectat, la vremea respectiva aproximativ 200.000 de persoane.
Initial, Viorel Catarama a criticat decizia insa ulterior a spus ca va ramane in partid si o va respecta. El a acrediat ideea ca liderii partidului i-ar fi propus o functie de conducere in viitorul guvern, in cazul in care Alianta PNL-PD castiga alegerile, fapt infirmat insa de presedintele Stolojan.
Toti candidatii PNL au obligatia de a spune daca au avut legaturi cu fosta securitate sau cu PCR si daca sunt implicati in procese penale. Decizia este posibil sa se extinda si asupra candidatilor PD, in conditiile in care cele doua formatiuni vor prezenta liste comune la alegerile parlamentare. Procedura prin care au trecut sambata candidatii PNL, se va aplica si in cazul democratilor in cateva zile, unde vor fi de asemenea, promovate nume noi, nefamiliarizate cu Parlamentul. Dupa girul politic din forurile proprii de conducere, listele Aliantei PNL-PD vor fi semnate de copresedintii Theodor Stolojan si Traian Basescu.
Aflate in diferite stadii de pregatire a listelor electorale, punctul comun al partidelor este trecerea candidatilor prin "filtrul" conducerii de la centru pentru ca viitorii parlamentari sa fie cat mai aproape de "portretul ideal" al candidatului pe care formatiunile politice l-au stabilit. Spre deosebire de Alianta D.A., partidul de guvernamant este in stadiu incipient de pregatire a listelor de candidati. Sunt discutii legate de cine va participa la alegerile preliminare organizate pe 5 septembrie in interiorul partidului. Sunt cunoscute cateva criterii de selectie intre care, cel definitoriul, de a nu fi fost condamnat penal. Sunt cautate si personalitati din afara partidului. Presedintele PSD, Adrian Nastase, a propus, de pilda, lui Radu Duda - membru al familiei regale - un loc pe listele senatoriale. Radu Duda nu a raspuns, pana ieri, acestei propuneri, care ,probabil va fi refuzata. Insa, gestul lui Nastase poate fi interpretat ca o dorinta de reconciliere intre familia regala si partidul de guvernamant.
mirela.luca@zf.ro