Politică

PNTCD se repozitioneaza pe culoarul dreptei, aglomerat de pretendenti

07.03.2005, 00:00 14

Dupa doua esecuri succesive la alegeri, PNTCD a decis sa-si schimbe numele in Partidul Popular Crestin-Democrat (PPCD) si sa faca primul pas concret in coagularea fortelor de centru-dreapta, fuzionand ieri cu Uniunea pentru Reconstructia Romaniei (URR).


Schimbarea numelui PNTCD, singurul partid romanesc cu drepturi depline in Partidul Popular European, are loc intr-un moment in care mai multe forte si grupuri politice sunt interesate sa patrunda pe culoarul crestin-democrat. Interesul este suscitat de ponderea majoritara a grupului popular in Parlamentul European dar si de lipsa, in Romania, a unui partid puternic pe acesta zona.


PD, de pilda, tatoneaza schimbarea afilierii internationale de la Internationala Socialista, la care a aderat sub conducerea lui Petre Roman, la Partidul Popular European. Au existat recent contacte intre PD si presedintele grupului popular, Wilfried Martens, in paralel cu o distantare a acestui partid de socialistii europeni.


S-au cerut, si de o parte si de alta, explicatii. O delegatie a grupului socialist din Parlamentul European a venit in Romania la sfarsitul saptamanii pentru a se intalni cu reprezentanti ai conducerii PD si a cere clarificari legate de atitudinea politica a democratilor si de proiectul privind fuziunea cu liberalii. La randul lor, democratii au cerut socialistilor europeni explicatii pentru sustinerea unilaterala a PSD si a candidatului acestui partid la Presedintie, Adrian Nastase, in campania electorala, desi ambele formatiuni, PD si PSD, au acelasi statut in clubul socialistilor.


Presedintele PD, Emil Boc, afirma dupa intrevedere ca mesajul transmis a fost acela ca partidul este si va ramane membru in Internationala Socialista: "I-am asigurat ca sunt presedintele Partidului Democrat si conduc acest partid pe baza motiunii 'Romania puternica. Romania social-democrata' cu care Traian Basescu a devenit presedinte al PD in 2001. De asemenea, conduc un partid membru cu drepturi depline in Internationala Socialista si care promoveaza politici social-democrate in actul guvernarii". In ceea ce priveste fuziunea cu PNL si afilierea formatiunii ce va rezulta din acest proces la grupul popularilor europeni, Boc a spus ca nu este o prioritate pentru PD si o decizie privind schimbarile doctrinare va fi luata dupa alegerea unei noi conduceri a partidului. In timp ar insemna mai-iunie, insa democratii au inceput sa tatoneze terenul PPE.


Exista interes pentru culoarul popular nu numai din partea PD. Fostul deputat PD, Cozmin Gusa, exclus din partid, pregateste un proiect politic, un nou partid de sorginte populara. In jurul acestui proiect a fost pronuntat si numele liderului tinerilor din PSD, Victor Ponta, informatie neconfirmata insa oficial.


Intentiile de convertire la flancul drept al Parlamentului European sau de infiintare a unui nou partid de aceasta sorginte nu au justificari legate de absenta, pe scena politica, a unor partide crestin-populare. Exista mai multe formatiuni care se revendica de centru-dreapta - inclusiv PNTCD si Actiunea Populara - insa fara aderenta electorala.



Dupa cinci ani in afara Parlamentului si mai multe incercari esuate de coagulare a formatiunilor de aceeasi orientare doctrinara, taranistii, condusi acum de Gheorghe Ciuhandu, incearca o relansare a partidului, pe fondul unui sprijin extern semnificativ al popularilor europeni.



Congresul de unificare a PNTCD si URR a adoptat ieri protocolul de comasare prin absorbtie a Uniunii pentru Reconstructia Romaniei, formatiune infiintata in urma cu doi ani. La PNTCD au aderat si cateva filiale ale Actiunii Populare, precum si Marian Milut, candidatul formatiunii la alegerile prezidentiale. Alipirea unor organizatii din formatiunea condusa de Emil Constantinescu are loc in urma esecurilor repetate ale fuziunii celor doua partide. Au fost adoptate statutul si programul partidului, precum si o rezolutie potrivit careia principalii vinovati pentru situatia dezastruoasa a tarii sunt "securistii si activistii comunisti".



Cu o zi inainte, taranistii au avut propriul Congres in care au decis schimbarea denumirii partidului in Partidul Popular Crestin-Democrat (PPCD), insa in urmatoarele sase luni acestei denumiri i se va adauga si numele vechi al partidului, anume PPCD-PNTCD.



Schimbarea numelui partidului s-a decis cu impotrivirea unora dintre taranistii cu radacini in partid, prin propria activitate sau prin cea a familiilor lor. Fostul ministru si fostul lider taranist Ioan Muresan si Ion Varlam (un alt taranist cu state vechi) au facut un apel catre membrii partidului sa nu modifice numele partidului si sa respinga fuziunea cu URR. Argumentul lor este acela ca "schimbarea denumirii partidului este o solutie falsa propusa de conducerea actuala intrucat numele este cel mai puternic purtator de identitate al partidului". In ceea ce priveste fuziunea cu URR, cei doi contestatari sustin ca "Unirea PNTCD cu o formatiune care provine din zona comunisto-securista duce la stergerea automata a liniei care separa legitimul de nelegitim in viata noastra publica". Desi nu a semnat acest apel, un fost vicepresedinte al partidului, Nicolae Ionescu-Galbeni, condamnat de regimul comunist pentru adeziunea la formatiunea taranista, a spus ca nu este de acord cu schimbarea numelui PNTCD.



Drept raspuns, presedintele formatiunii, Gheorghe Ciuhandu, a afirmat ca de-a lungul istoriei partidul a evoluat si a purtat diverse denumiri, care l-au dus mai departe in istorie. Ciuhandu a mai spus ca in cele sapte luni de cand este lider al partidului s-a saturat de acele figuri care recurg la "artificii lingvistice", dar fug de raspundere si de implicare.



Ciuhandu: Nu vom fi un paravan pentru oportunisti



Presedintele Gheorghe Ciuhandu a pozitionat rolul PNTCD in contextul discutiilor legate de o eventuala fuziune intre PNL si PD, in urma careia sa rezulte un partid de sorginte populara cu aspiratii la PPE. Ciuhandu a avertizat ca nu va accepta ca acest partid "sa fie luat drept paravan", pentru ca oportunisti, grupuri de interese, sa se folosesca de apartenenta la Partidul Popular European (PPE), cum a fost cazul PSDR in relatia cu PDSR. In 2001, actualul PSD a absorbit PSDR, netezindu-si astfel calea spre Internationala Socialista. Gheorghe Ciuhandu a sustinut alternativa politica avansata de PPE, ca PNTCD sa constituie elementul coagulant pentru regruparea fortelor crestin-democrate. Formatiunea care va rezulta din unificare va avea un mesaj "anti-PSD, anti-PRM si anticomunist", va cultiva relatiile cu Alianta D.A. "in conditii negociate" si va avea ca "interlocutor" UDMR, avand in vedere apartenenta comuna la PPE.
mirela.luca@zf.ro