Politică

PNTCD si AP vor sa fuzioneze pana la alegeri

31.08.2004, 00:00 17

PNTCD a anuntat, prin intermediul presedintelui sau, Gheorghe Ciuhadu, ca doreste ca pana la alegerile parlamentare din noiembrie sa fuzioneze cu formatiunea condusa de Emil Constantinescu, Actiunea Populara. La apelul PNTCD a raspuns mai mult decat pozitiv liderul formatiunii, fostul presedinte Emil Constantinescu.
Initiativa PNTCD este un efect al platformei pe care a anuntat-o inca inainte de a fi ales ca lider al partidului Gheorghe Ciuhandu, care chema toate partidele care se revendica de la curentul crestin-democrat, popular, in jurul taranistilor. Iata ca, la nici o luna de la momentul in care a preluat oficial conducerea partidului, Ciuhandu invita la fuziune.
Apelul a fost valabil pentru toate formatiunile care se revendica de la ideologia de centru-dreapta (exista mai multe partide care pretind o asemenea decendenta, inclusiv cel al lui Gigi Becali sau cel al lui Radu Vasile). A primit insa un mesaj explicit si imediat din partea Actiunii Populare, partidul condus de Emil Constantinescu si care a adunat, de la infiintare o seama de taranisti nemultumiti de politica lui Victor Ciorbea (oameni care fie au demisionat, dar care, in mare parte, au fost dati afara de catre Ciorbea pentru ca i-au contestat din decizii).
Ciuhandu a spus ca taranistii nu se pot preface ca nu au inteles mesajul pe care l-a transmis la alegerile locale electoratul - anume ca PNTCD trebuie sa-si uneasca fortele cu alte partide. De asemenea, Ciuhandu mai vorbeste despre un mesaj similar si din partea partidelor crestin-democrate si populare din Europa. Ar fi aici vorba despre nevoia de reprezentare a tuturor curentelor politice importante europene ale momentului si in Parlamentul din Romania, dreapta fiind dezavantajata, in Romania, de lipsa unei forte puternice pe culoarul pe care "joaca" PNTCD. Avem doar liberali parlamentari.
Emil Constantinescu a dat ieri publicitatii un raspuns la apelul lui Ciuhandu, vorbind despre negocieri "neintarziate" dintre cele doua partide."Suntem datori sa dovedim ca am invatat din greseli", spune fostul presedite al Romaniei. "Noi suntem urmasii celor care au cladit Romania Mare (o referire la ascendenta partidelor conduse de Maniu si Mihalache, ai caror urmasi ideologic vorbind se afla in cele doua partide). Constantinescu invoca la capitolul apropieri intre cele doua partide si rezultatele din timpul in care s-au aflat la guvernare - inceperea negocierilor de aderare la UE, strangerea relatiilor cu NATO, atenuarea tensiunilor interetnice (este vorba despre relatiile cu maghiarii) si instituirea, prin lege, a restituirii proprietatii.
adelina.radulescu@zf.ro