Politică

PNTCD sustine candidatul Aliantei D.A.

11.10.2004, 00:00 15

Presedintele PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, a anuntat intentia formatiunii pe care o conduce de a-l sustine in turul al doilea al prezidentialelor candidatul Aliantei D.A., Traian Basescu.
Liderul PNTCD nu a precizat despre ce conditionari este vorba, dar si-a exprimat unele nemultumiri legate de atitudinea PD si a PNL in ulrima vreme. Este vorba despre responsabilitatea pentru guvernarea 1996-2000, pe care cele doua partide care au participat la coalitia care s-a aflat la putere in perioada respectiva au aruncat-o pe umerii PNTCD.
Taranistii vor merge la alegerile prezidentiale din 28 noiembrie cu Gheorghe Ciuhandu in postura de candidat la Cotroceni. Ciuhandu a recunoscut ca nu are prea multe sanse de a intra in confruntarea finala, din turul al doilea, si a spus ca, in cazul unei astfel de curse, important este sa participi.
PNTCD va merge singur la aceste alegeri parlamentare. Partidul a incercat, dar fara succes, o apropiere de Alianta D.A., pe vremea cand era condus de Victor Ciorbea. Apoi, in mandatul lui Ciuhandu, a avut o tentativa de asociere cu formatiunea condusa de Emil Constantinescu, Actiunea Populara. Proiectul a esuat. Pentru a intra in Parlament, o formatiune politica are nevoie de cinci procente. PNTCD este creditat in sondaje cu 1%.
Intentia de asociere cu Alianta a existat insa inca de la constituirea coalitiei formate din PNL si PD. Taranistii nu au fost acceptati in aceasta formula, in primul rand din cauza unei eventuale asocieri a proiectului politic cu fosta CDR. In al doilea rand, taranistii nu au ajuns in aceasta alianta pentru ca nu au acceptat oferta PNL de a intra prin fuziune cu partidul liberal in cadrul Aliantei D.A.
O eventuala sustinere a PNTCD in cursa prezidentiala pentru reprezentantul unei formatiuni nu ar aduce, asadar, multe voturi. In cazul confruntarii Basescu-Nastase, in turul al doilea, ar fi vorba despre o polarizare aproape totala a spctrului politic, Basescu devenind un candidat sprijinit de fortekle de dreapta, la care s-ar adauga si partidul sau, de cenmtru-stanga.
In celalata parte, Adrian Nastase, sustinut de PSD si PUR, reprezinta candidatul unor partide de centru-stanga si al unuia social-liberal, de centru-dreapta. adelina.radulescu@zf.ro