Politică externă

11 septembrie a fost comemorat peste tot in Statele Unite

13.09.2004, 00:00 12

S-au implinit trei ani de la atacurile asupra Americii, iar in SUA ziua s-a trasnformat intr-o comemorare nationala a celor mai sangeroase zile pe care le-a infruntat aceasta tara in instoria sa.
Peste tot in locurile unde s-au prabusit avioanele atacate de Al Qaida au avut lor reuniuni. Cea mai cutremuratoare a fost cea de la New York, pe locul unde, odata, se inaltau turnurile gemene ale World Trade Center, simbol financiar si economic nu doar al SUA, ci al lumii in care traim. Rude apropiate ale celor disparuti la 11 septembie au ascultat, din nou, omagiile si evocarile oficialitatilor metropolei - de la fostul primar, Rudolf Giuliani, la actualul edil, Michael Bloomberg, precum si ale unora dintre cei care au devenit intre timp eroi; politistii si pompierii din New York. Numele celor care au pierit la 11 septembrie au fost citite de rude apropiate si de politicieni. a orele la care au avut loc atacurile, pe rand ora impactului fiecaruia dintre avioane cu cladirile World Trade Center, au avut loc momente de reculegere. Au tacut masinile care asurzesc trecatorii New York-ului, cei care tineu discrsuri si chiar clopotele bisericilor care au chemat ma evocare intreaga zi.
Pe locul in care se inaltau odinioara turnurile gemene, intreaga zi si noapte au luminat doua unde laser care au mai proiectat inca o data pe cer siluetele cele doua turnuri.
La Washington, la sediul Pentagonului, acelasi tip de ceremonie - la locul in care cladirea care simbolizeaza forta militara a Statelor Unite s-a cutremurat, si ea, acum trei ani, la 11 septembrie. La fel, in Pensylvania, locul unde a cazut un alt avion deturnat de Al Qaida.
A fost ziua in care oficialii americani au rostit discursuri care s-au bucurat de o atentie mai mare decat de obicei din partea populatiei. De la George Bush si competitoprul sau democrat in cursa prezidentiala John Kerry, de la Donald Rumsfeld la simplii cetateni, merica si-a amintit de tragedia cea mai spectaculoasa. Este si ziua in care lumea s-a schimbat.
Este ziua in care in vocabularul esential, cel mai uzitat de lumea intreaga a intrat sintagma Al Qaida. Numele retelei construite de catre Ossama ben Laden a fost rostit din ce in ce mai des, cu tot mai multa infrigurare. Adica, dupa fiecare atac pe care l-a aplicat lumii civilizate, democrate, sau aliatilor ei. Asa au aparut, in istoria de dupa 11 septembrie, 11 martie - a garii Atocha, de la Madrid, si atentatele din Indonezia sau cele din Dilipine sau Turcia. Mai nou, se vorbeste despre legaturile Al Qaida cu rebelii ceceni - un semn ca frontul din razboiul contra terorismului devine tot mai larg.
In tot acesti ani, daca la un moment dat parea ca numai Statele Unite erau cele care aveau de infruntat furia Al Qaida, acum de la Orientul Indepartat, la Orientuil Mijlociu sau vestul Europei, nimic nu mai pare un loc sigur, nici o tara nu mai pare sa fie netintita de Al Qaida.
Si in Europa, 11 septembrie, a schimbat intelesul solidaritatii  cotinentului. In tot acest rastimp s-au verificat solidaritati ideologice sau conjuncturale (combaterea ofensiva sau defensiva a terorismului), s-au creat noi curent - de actiune si de gandire - vezi opozitia dintre Noua si Vechea Europa.
Intre timp, Afganistanul si Irakul au inceput un nou drum, al democratizarii, iar lumea intreaga, se poate spune, nu mai seamana cu aceea de dinainte de 11 septembrie 2001.
adelina.radulescu@zf.ro