Politică externă

A inceput uciderea ostaticilor

16.04.2004, 00:00 14



Fabrizio Quatrocchi este numele ostaticului italian ucis ieri de rapitorii irakieni. Avea 36 de ani, era din Genova si, pana sa plece ca bodyguard de conducte petroliere in Irak, acasa fusese brutar. Fusese rapit in ziua de Pasti, impreuna cu alti trei colegi. Rapitorii, care isi spun Detasamentul verde, avansasera trei conditii pentru ca el si ceilalti trei compatrioti ai sai sa fie eliberati. Silvio Berlusconi (premierul Italiei) sa-si ceara scuze pentru pretinsele insulte la adresa Islamului, militarii italieni (peste 3000) sa fie retrasi din Irak iar clericii musulmani detinuti sa fie eliberati.



Un alt ostatic, un alt destin. Alexandre Jordanov, de 40 de ani, jurnalist la o televiziune din Franta. Francez. Capturat in a doua zi de Pasti, impreuna cu un coleg al sau cameraman (care urma sa fie eliberat la cateva ore). Dupa patru zile de captivitate, in care marturiseste ca s-a gandit adesea la moarte, a fost eliberat. A dat interviuri numeroase, intr-o camera de hotel din Bagdad.



Uciderea italianului Quattrocchi se pare ca a fost atat de scabroasa incat televiziunea Al Jazeera si-a cerut suze ca nu poate difuza imagini atat de cutremuratoare. Ministrul de Externe italian, Franco Frattini, a aflat de la un diplomat din subordinea sa, in misiune in Irak, cum a murit fostul brutar genovez. Dupa ce a cerut acordul familiei, a povestit ca Fabrizio Quattrocchi a murit ca un erou. Cu pistolul implantat in ceafa, in clipa in care a inteles ca sfarsitul a venit, a incercat sa-si smulga capisonul cu care-i era acoperita fata si a strigat "acum, veti vedea cum moare un italian".



Familia sa a fost imediat instiintata - de altfel, ieri, agentiile de stiri straine, ziarele si televiziunile italiene difuzau imagini cu cei patru ostatici italieni, cu rudele lor. Unul dintre ei era Fabrizio Quattrocchi.



Preierul italian, Silvio berlusconi, a anuntat ca, in ciuda socului care a cuprins intreaga Italie, nu vor fi retrasi conationalii sai din Irak. La fel au anuntat si premierul japonez, Junichiro Koizumi, cu toate ca trei japonezi fusesera luati ostatici (se pare ca au fost eliberati), iar alti doi (jurnalisti aflati in delegatie in Irak) au fost capturati ieri.



Bilantul noii tactici a insurgentilor irakieni - luarea de ostatici, indiferent ca sunt militari sau civili - continua sa fie 40. Cei confirmati provin din Italia (4), Cehia (3), SUA (1), Canada (1), Israel (1). Mai sunt dati disparuti si sud -coreeni, filipinezi, americani si britanici.
adelina.radulescu@zf.ro