Politică externă

Abuzurile asupra prizonierilor, cercetate de Senatul SUA

12.05.2004, 00:00 11

Antonio Taguba, ofiterul superior al Armatei americane care a intocmit raportul adresat Pentagonului privind abuzurile asupra prizonierilor irakieni, urma sa apara ieri in fata senatorilor din SUA.
Ieri, de fapt, senatorii americani urmau sa-i intalneasca pe mai multi dintre responsabilii armatei care sunt implicati in scandalul care a umilit armata americana, a starnit revolta lumii arabe si a socat opinia publica. Este vorba despre atrocitatile pe care le-au comis militari americani si britanici asupra detinutilor irakieni in inchisoarea de la Abu Gharib.
In timpul acestor audieri sunt pregatite fotografii noi, pana acum nedezvaluite publicului, infatisand alte posturi incalificabile, nedemne, cele mai multe dintre ele, se pare, de natura sexuala. Se pare ca acestea vor ramane in continuare departe de ochii opiniei publice. Se pare ca senatorii americani, si ai puterii si ai opozitiei, au insistat ca acele imagini sa ajunga macar sa fie vazute de catre oamenii politici. Ele se afla in custodia armatei amricane, iar existenta lor fusese deja anuntata de catre generalul-maior Antonio Taguba, autorul raportului in care aceste abuzuri sunt deconspirate si catalogate ca fiind atrocitati.
Intre timp, Crucea Rosie Internationala a raspuns la una dintre acuzatiile care i s-au adus in ultimele zile, de la izbucnirea scandalului, anume faptul ca a tinut secret un raport in care avertiza asupra abuzurilor din inchisorile irakiene. Un purtator de cuvant al organizatiei a spus ca raportul (care ulterior a aparut in Wall Street Journal) nu fusese facut public intrucat primise deja semnale din partea administratiei americane menite sa demonstreze ca lucrurile se vor indrepta.
Aparitia fotografiilor scabroase a determinat o scadere a popularitatii liderilor american si britanic in sondajele de opinie. Si George Bush, si Tony Blair au acum cea mai scazuta cota de popularitate pe care au avut-o de cand au venit la putere, fiecare in parte. Daca ar fi organizate acum alegeri in SUA sau in Marea Britanie fiecare dintre cei doi, ca si partidele pe care le reprezinta, ar pierde alegerile. In acelasi timp, a scazut si sprijinul moral al populatiei din aceste doua tari asupra prezentei trupelor lor in Irak. Dealtfel, in publicatii importante occidentale, care au sustinut in mare parte interventia coalitiei in Irak, a aparut, in editoriale, ideea retragerii trupelor americane si britanice din aceasta tara.