Politică externă

Alegerea lui Kaczynski complica formarea unui nou guvern polonez

25.10.2005, 19:13 12

Lech Kaczynski, primarul Varsoviei, va fi noul presedinte al Poloniei pentru urmatorii cinci ani, dupa ce

l-a invins in turul al doilea al alegerilor prezidentiale pe liberalul Donald Tusk, considerat in prealabil de catre analisti ca fiind principalul favorit pentru accederea in aceasta functie.

Dupa anuntarea previziunilor sondajelor de opinie, Tusk si-a recunoscut infrangerea declarand: "azi trebuie sa-mi spun ca nu am reusit". In schimb, Lech Kaczynski si-a felicitat contracandidatul si i-a oferit acestuia pozitia de presedinte al camerei inferioare a parlamen-tului. De asemenea, noul presedinte a facut un apel catre liberalii din randul Platformei Civice sa participe la formarea cat mai grabnica a noului guvern alaturi de forma-tiunea conservatoare Lege si Justitie, castigatoare a alegerilor legislative de saptamana trecuta. Premierul desemnat, conservatorul Kamierz Marcinkiewicz, s-a declarat optimist in legatura cu formarea noului guvern, despre care a spus ca doreste sa fie alcatuit pana la sfarsitul acestei saptamani.

Cu toate acestea, victoria surprin-zatoare a lui Kaczynski, care a obtinut 55% din voturile polonezilor, ar putea complica negocierile pentru formarea unui nou guvern polonez, dupa ce unul din liderii Platformei Civice, Bronislaw Komorowski, a declarat ca cea mai buna strategie pentru formatiunea sa ar fi "sa se concentreze pe a face o opozitie puternica" conservatorilor.

Cele doua partide, care intrunesc impreuna mai mult de jumatate din locurile din parlamentul polonez, anuntasera inaintea alegerilor legislative ca in situatia in care nici una nu va obtine majoritatea in noul parlament vor forma o coalitie guvernamentala.

Insa campania electorala a scos in evidenta divergentele semnificative dintre cele doua formatiuni, indeosebi in ceea ce priveste viziunea economica. Daca liberalii s-au declarat partizanii unei reforme profunde a sistemului fiscal polonez prin introducerea unei cote unice de impozitare la un plafon de 15%, reducerea birocratiei si flexibilizarea legislatiei muncii, conservatorii in schimb se opun unor astfel de initiative, sustinand mentinerea unui nivel ridicat al ajutoarelor sociale pentru cei saraci sau cei ramasi fara un loc de munca - care in Polonia sunt extrem de numerosi, rata somajului ridicandu-se la aproape 18% din populatia activa.

Nici in ceea ce priveste pozitia Poloniei in Uniunea Europeana nu pare sa existe consens intre cele doua formatiuni, conservatorii, care au o viziune mai eurosceptica, pronuntandu-se pentru amanarea aderarii Poloniei la moneda unica europeana, in timp ce liberalii doresc ca aceasta sa se petreaca in 2010. In perspectiva prelungirii situatiei politice incerte, analistii financiari prognozeaza ca obligatiunile guvernului si zlotul polonez vor cu-noaste deprecieri in urmatoarea perioada, afirma Reuters.

Vestea victoriei candidatului dreptei conservatoare in Polonia a fost primita cu rezerva de catre multi politicieni europeni, indeosebi de catre cei socialisti, ecologisti si liberali. Campania electorala a partidului Lege si Justitie a fost orientata pe chestiuni morale, propunand re-intoarcerea la valorile crestine, criticand campaniile pentru drepturile minoritatilor sexuale si chiar adoptand o pozitie favorabila aplicarii pedepsei cu moartea, care este interzisa in UE.

Ca si primar al Varsoviei, Kaczynski a incercat sa opreasca un mars al comunitatii gay in luna iunie, in timp ce premierul desemnat Marcinkiewitz a declarat recent ca homosexualitatea este impotriva naturii. Liderul socialistilor din Parlamentul European, germanul Martin Schultz, a calificat aceste remarce drept socante.

In schimb, presedintele francez Jacques Chirac s-a grabit sa-l felicite pe Kaczynski pentru victorie si sa-l invite pe noul presedinte la Paris la inceputul anului viitor.

"Sunt convins ca sub conducerea dumneavoastra Polonia isi va afirma cu si mai mare tarie rolul in Europa", afirma mesajul de felicitare al lui Chirac.