Politică externă

Amenintarile din SUA ar fi mai vechi de 11 septembrie

04.08.2004, 00:00 6

Informatiile care au determinat autoritatile americane si britanice sa-si ridice gradul de alerta fata de amenintarile teroriste ar fi vechi de trei-patru ani, sustin surse din cadrul serviciilor secrete din Statele Unite.
Acestea au fost citate de doua dintre cele mai influente publicatii americane - New York Times si Washington Post, care sustin ca nu au mai aparut in ultima vreme informatii concrete despre planuri puse la cale de catre Al Qaida. De fapt, alerta a fost anuntata public la finele saptamanii trecute, iar oficiali dintre cei mai inalti in rang din ambele tari au spus ca nu s-ar fi incumetat sa avertizeze conducerile institutiilor financiare reputate din SUA (si ale filialelor lor britanice) daca nu aveau detalii semnificative.
Ministrul american de Interne, consilierul pe probleme de aparare al presedintelui SUA, Gondoleeza Rice, ca si insusi George Bush, liderul de la Casa Alba, au vorbit despre pericolul real care pandeste la New York, Washington si New Jersey. Unul dintre argumentele lor este acela ca Al Qaida nu-si abandoneaza prea usor tintele din trecut. De asemenea, este invocat si faptul ca exista unele informatii culese de pe siturile proislamiste. Unul dintre consilierii pe probleme de securitate interna de la Casa Alba, Frances Townsend, a admis faptul ca este posibil ca baza informatiilor care au determinat autoritatile sa ridice gradul de alerta sa fi fost cunoscuta inca din 2000 sau 2001. Ea a adaugat insa ca este imposibil, cum o citeaza New York Times, sa nu fi fost improspatate informatiile in ultimele luni.
Si in Marea Britanie au aparut efecte ale ridicarii nivelului de alerta. Acestea au aparut in randul opozitiei. Conservatorii i-au cerut premierului Tony Blair sa explice populatiei, ca si ministrul de interne, care este sursa pericolului si, mai ales, care sunt tintele. Cei de la BBC sustin ca filialele de la Londra ale unor mari companii din domeniul financiar-bancar au fost avertizate ca sunt in pericol.
Exista un avertisment serios din partea presedintelui american, George Bush, care a spus ca pericolul nu trebuie ignorat.
George Bush a convocat in mod special o conferinta de presa in care a vorbit despre securitatea populatiei americane. Liderul de la Casa Alba a anuntat ca este de acord cu infiintarea unui post de coordonator al tuturor serviciilor secrete (in SUA sunt 15 astfel de servicii si agentii). Pana acum nu acceptase ideea, desi fusese sugerata de comisia speciala de ancheta asupra atacurilor de la 11 septembrie. Comisia a considerat ca serviciile americane au avut o prestatie proasta, nu a blamat pe nimeni in mod special (desi in mod abil, cu putin timp inainte demisionase seful CIA, George Tenet), dar a recomandat coordonarea tuturor agentilor si a spionilor de catre o singura mana. Comisia mai spunea ca respectivul ar trebui sa fie pincipalul consilier pe probleme de securitate al presedintelui american si sa fie si membru al guvernului. Bush a anuntat ca va fi principalul sau consilier. Nu si ministru.
Toate aceste evnimente au loc si pe fondul unei lupte foarte stranse pentru presedintia Statelor Unite. Toate sondajele de opinie din ultimele zile indica o usoara crestere a lui Joh Kerry, candidatul dmocratilor la Casa Alba, cu un avans de cinci-sapte procente fata de republicanul George Bush care vrea reinnoirea mandatului. Tendinta era de asteptat cata vrme Kerry s-a bucurat de maxima vizibilitat saptamana trecuta - a fost eroul indiscutabil al Conventiei Nationale a democratilor, care, anul acesta a fost gazduita de simandicosul si elitistul Boston.