Politică externă

Americanii nu se lasa intimidati de macelul din Irak

15.04.2004, 00:00 17



Presedintele american George Bush a anuntat ieri ca mai multe trupe SUA vor fi trimise in Irak cu mandatul de a folosi "actiuni decisive" intr-o misiune care ar putea deveni mult mai dificile pana sa fie dusa la capat. Este o declaratie care nu este neaparat explicata public de catre presedintele american, dar, in conditiile in care razboiul din Irak a luat o turnura neasteptata in ultimele saptamani (cu sute de membri ai coalitiei - -ilitari si civili deopotriva ucisi, luati ostateci, cu sute de morti si in tabara iakiana, fie ei siiti sau suniti) este de asteptat ca violentele din aceasta tara sa escaladeze.



Presedintele american a prezentat in fata natiunii un disurs si a participat la o minicoferinta de presa care avea ca subiect reactia autoritatilor de la Casa Alba la avertismentele oferite de serviciile secrete americane inainte de 11 septembrie. Tema principala a lui Bush s-a dovedit a fi, insa, razboiul din Irak. Bush a spus ca vointa Statelor Unite a fost pusa la incercare de recentele violente din Irak, care au transformat luna aprilie in cea mai sangeroasa, de la declansarea interventiei americano-britanice impotriva regimului Saddam Hussein. "Priviti, nimanui nu-i place sa vada oameni morti pe ecranele televizoarelor. Mie, nu. E un moment critic pentru americani sa vada asa ceva. Este un timp al traumelor psihice imense!", a spus liderul de la Casa Alba. Aceste declaratii au aparut in momentul in care popularitatea lui Bush, cu mai putin de opt luni inainte de alegerile prezidentiale din SUA este in scadere.



Ultimele izbucniri de violenta in SUA au adus in tabara americana pierderi care insumeaza, in cifre reci, 83 de militari americani ucisi numai in primele saptamani ale lui aprilie. Luptele s-au dat fie pe frontul deschis impotriva insurgentilor suniti, mai ales in jurul orasului aflat sub asediu Fallujah, fie impotriva militiilor siite, in sud, sau s-au concentrat asupta hartuielilor la care sunt supusi soldatii coalitiei in jurul Bagdadului. Replica lui Bush a fost ca ofiterii superiori ai armatei americane au primit ordinul de a folosi "actiuni decisive", in forta, impotriva insurgentilor. Au mai primit, ofiterii superiori americani, si anuntul ca numarul trupelor din Irak va spori, si nu se va reduce, asa cum fusese planuit la un moment dat. "Am vazut, in ultimele decenii, ca orice concesie sau retragere din partea noastra nu a facut altceva decat sa-i impulsioneze pe inamici, a fost o invitatie pentru ei sa produca mai multa varsare de sange", a spus Bush.



Presedintele american a mai spus, pentru prima data de la inceputul razboiului din Irak, ca este posibil ca populatiei din aceasta tara sa nu-i convina ca are trupe de ocupatie pe teritoriul sau. El a promis ca la 30 iunie le va fi transferata irakienilor autoritatea asupra tarii lor, explicand ca nici traditia democratica a Statelor Unite nu le permite americanilor sa prelungeasca administrarea Irakului mai mult timp decat aceasta perioada.



Pe de alta parte, hartuirea trupelor coalitiei a continuat si ieri. S-a inmultit numarul ostaticilor luati nu se stie precis de cine anume. Nu se stie precis, pentru ca nu se poate lua in considerare orice mesaj trimis de vreo gherila rebela. De aceea nu este clar daca este vorba despre o actiune coordonata intre gruparile insurgente, militiile siite si rebelii suniti sau poate chiar celule Al-Qaida.



In Irak se schimba insa starea psihologica a strainilor care au ajuns in aceasta tara adusi odata cu trupele coalitiei sau cu afaceri. Anuntul Federatiei Ruse de a-si retrage din Irak concetatenii prezenti in aceasta tara a chimbat starea de spirit. Aastfel, ministerul pentru situatiile de urgenta de la Moscova a anuntat ca, de maine, incepe evacuarea celor 816 oameni care au contracte in Irak. Dintre acestia, mai mult de 500 sunt rusi, restul provine din fostele republici sovietice. Problema este ca mai multi dintre angajatii acestor firme, care au contracte mai degraba in domeniul petrolier, nu vor sa plece acasa. Nu sunt inspaimantati de rapirea a noua dintre compatriotii lor. adelina.radulescu@zf.ro