Politică externă

Astazi este votul decisiv al PE

13.04.2005, 19:29 8

Sedinta de plen a Parlamentului European nu a dat emotii politicienilor de la Bucuresti. Chiar daca sedinta de ieri a fost consacrata numai dezbaterilor pe marginea Tratatului de aderare, urmand ca votul sa fie exprimat in aceasta dimineata, pozitiile grupurilor parlamentare ale forului legislativ al Uniunii Europene erau cunoscute.

Singurul termen necunoscut al acestei ecuatii era aseara cum anume va vota principalul grup parlamentar - cel al Partidului Popular European. Din cadrul acestei formatiuni, care reuneste crestin-democratii, conservatorii si popularii din statele membre, s-au facut auzite critici, reticente la adresa capacitatii Romaniei de a depasi pana la 1 ianuarie 2007 toate problemele pe care le are pentru a atinge standardele europene.

Autoritatile de la Bucuresti, inclusiv PPCD (PNTCD) - singurul partid care este asociat institutional cu PPE, au facut demersuri serioase in ultima vreme pentru a obtine un vot favorabil in momentul supunerii plenului a textului Tratatului. Concret, este vorba despre deplasari spe-ciale ale politicienilor romani la Bruxelles si la Strasbourg, precum si de invitatii adresate membrilor PPE de a veni in Romania pentru a cunoaste la fata locului realitatile.

Un alt grup important al Parlamentului European, cel socialist, este cel care sigur va vota pentru - este o parte deja principiala din programul si actiunea partidelor social-democrate europene de a pleda pentru extinderea forului paneuropean.

Ceea ce parea sa fie o problema - anume cooptarea liberal-democratilor intre grupurile parlamentare care voteaza pentru aderarea Romaniei - s-a rezolvat saptamana trecuta. Aceasta formatiune a anuntat, la insistentele PNL, ca va vota in corpore pentru Tratat astazi, la ora pranzului, momentul la care va avea loc supunerea la vot a documentului.

In cadrul PE mai sunt si alte grupuri parlamentare, insa numarul lor nu poate influenta semnarea sau nu a Tratatului.

Cel mai important lucru s-ar putea sa apara dupa data semnarii de catre autoritati a acestui document - 25 aprilie. Este vorba despre cooptarea PE in procesul de monitorizare a Romaniei si a Bulgariei pana la data aderarii. Daca se va intampla acest lucru - si este foarte probabil, dupa cum a sunat ieri interventia raportorului pentru Romania a PE, Pierre Moscovici, atunci Romania va avea un observator exigent al procesului de aderare.