Politică externă

Austria a optat pentru un cancelar de stanga

03.10.2006, 19:26 15

Partidul Social-Democrat (SPO), condus de Alfred Gusenbauer, a castigat surprinzator alegerile legislative din Austria, indepartandu-i de la putere pe popularii (OVP) care guvernau inca din 2000, sub condu-cerea cancelarului Wolfgang Schussel.
O alta surpriza a alegerilor de duminica este intrarea in Parlament a unei noi formatiuni de extrema dreapta, existand acum doua partide extremiste parlamentare ce grupeaza 15,4% din voturile exprimate.
Conform rezultatelor partiale, social-democratii au reusit sa obtina 35,7% din sufragii, in timp ce Partidul Popular doar 34,2%, existand astfel posibilitatea ca liderul social-democrat sa devina urmatorul cancelar al Austriei.
Din totalul de 183 de mandate parlamentare, SPO va detine 68, iar OVP 66. Astfel, in conditiile in care niciunul dintre partide nu va putea detine majoritatea in Parlament, analistii prevad crearea unei "mari coalitii" dupa model german.
"Ne-am atins scopul: suntem primii dupa aceste alegeri. Am spus de la inceput ca se va produce o surpriza la aceste alegeri", a spus Grusenbauer la scurt timp de la afisarea rezultatelor.
De cealalta parte, Schussel, care conducea in sondajele de opinie inainte de alegeri, l-a felicitat "din toata inima" pe invingator.
Schussel nu si-a ascuns mirarea in ceea ce priveste rezultatul alegerilor si a mai declarat ca nu s-a asteptat sa piarda acest scrutin.
Analistii politici austrieci au declarat ca tocmai aceasta siguranta a social-democratilor in privinta rezultatului si aroganta afisata fata de adversari au contribuit la infrangere.
Desi Schussel a reusit sa revigoreze economia austriaca, mesajul social-democratilor, care au promis in timpul campaniei electorale reducerea somajului si a diferentelor dintre salariile femeilor si cele ale barbatilor, a fost cel care i-a convis pe austrieci.
Formatiunea de extrema dreapta, Partidul Libertatii, care s-a aflat la putere impreuna cu popularii, sub conducerea controversatului Jorg Haider pana in 2005, a reusit sa obtina 11,2 % din voturi, devenind al treilea partid ca pondere in Parlament. Partidul pe care il conduce Haider in prezent, Alianta pentru Viitorul Austriei, a reusit de asemenea sa intre in Parlament cu 4,2% din sufragii.
Scrutinul desfasurat duminica a aratat asadar ca extrema dreapta re-prezinta o forta importanta in politica austriaca. Partidul Verzilor, apropiat ca orientare politica de social-democrati, s-a clasat pe locul al patrulea, cu 10,5% din voturile exprimate.
In ceea ce priveste crearea unei coalitii pentru a detine majoritatea parlamentara, cea mai probabila optiune este o coalitie cu popularii, insa nici o coalitie cu Partidul Verzilor nu este exclusa. Popularii au declarat deja prin vocea parlamentarului Wilhelm Molterer ca sunt pregatiti sa colaboreze cu social-democratii in cadrul unei "mari coalitii".
"Partidul Popular si Verzii sunt potentiali parteneri. Cu cat formam mai reprede un guvern, cu atat va fi mai bine pentru Austria", a anuntat Gusenbauer.
Desi teoretic popularii ar putea forma o coalitie cu cele doua partide extremiste, cei mai multi analisti considera ca popularii vor reveni in opozitie dupa ce au format timp de sase ani o coalitie guvernamentala impreuna cu extremistii lui Haider.
La acea vreme comunitatea internationala a condamnat decizia popularilor, iar Uniunea Europeana a impus sanctiuni Austriei timp de sapte luni din cauza politicilor xenofobe ale lui Heider. Dupa cum titreaza insa cotidianul Kurier, "Cancelarul Schussel este acum istorie. Indraznetul proiect demarat alaturi de Haider in 2000 va ramane doar un episod."
Inainte de a afla rezulatele definitive ale alegerilor trebuie numarate inca circa 200.000 de voturi exprimate prin corespondenta, insa obervatorii nu se asteapta ca acestea sa schimbe in mod radical situatia actuala.
Presedintele Austriei, Heinz Ficher, a anuntat ca se va intalni astazi cu liderii partidelor, insa nu a anuntat data la care ii va cere invingatorului sa formeze guvernul.