Politică externă

Ayatollahul Ali Sistani a facut, temporar, pace la Najaf

27.08.2004, 00:00 12

Armata americana a confirmat ca ofensiva sa militara din Najaf, asupra militiilor liderului radical siit Moqtada Sadr, a fost temporar suspendata, ieri, pentru a permite desfasurarea negocierilor de pace. Demnitarul siit de rang inalt Ali Sistani, unul dintre cei mai respectati reprezentanti ai comunitatii siite din Irak, va patrona negocierile de pace cu fidelii clericului radical Moqtada Sadr.
Premierul irakiian, Iyad Allaui, a declarat initial ca toate operatiunile militare au fost suspendate pentru un interval de 24 de ore, de la sosirea marelui ayatollah Ali Sistani la Najaf. Premierul irakian Allaui a lansat un nou "ultim apel" catre membrii militiilor siite conduse de Moqtada Sadr, cerandu-le acestora sa se predea. "Este ultimul nostru apel de pace si este ultima sansa de a pune capat unei bai de sange", a afirmat el. "Vom deschide un coridor pentru Moqtada Sadr, in cazul in care se hotaraste sa puna capat luptelor", a adaugat Allaui, sugerand ca liderul siit ar putea parasi orasul fara a fi arestat.
 Ayatollahul siit, care a petrecut trei saptamani la Londra din motive de sanatate, a sosit ieri la Najaf pentru a incerca sa instaureze calmul in acest oras, care timp de cateva saptamani a fost locul ciocnirilor violente dintre militiile radicalului siit si fortele americane. Cu toate acestea, ieri dupa-amiaza, in mausoleul imamului Ali - loc considerat sacru pentru lumea musulmana, in care se presupunea ca se ascund militieni ai lui Sadr - au patruns foarte multi irakieni, rupand portile de la intrare. Moscheea este inconjurata de fortele americane si irakiene.
Pe de alta parte, agentiile internationale transmiteau ieri ca asa zisul "spion" american executat in Irak de o grupare terorista, era de fapt jurnalist. Un cotidian polonez a confirmat identitatea acestuia - Jamal Salmane - furnizata de site-ul Internet care a transmis si executarea lui si faptul ca "a trait 20 de ani in Statele Unite". El era cetatean american, de origine irakiana.
mirela.luca@zf.ro