Politică externă

Banca Centrala a Ucrainei are un nou conducator

14.12.2004, 00:00 10

Presedintele ucrainean in exercitiu, Leonid Kucima, a cerut Parlamentului, luni, sa aprobe numirea lui Volodimir Stelmah la conducerea Bancii Centrale, intr-un post pe care acesta l-a mai ocupat in perioada 1993 - 2000, a anuntat presedintele Legislativului, Volodimir Litvin.


Stelmah, un economist foarte apreciat de institutiile financiare internationale, activeaza in domeniul bancar din 1962 si a condus Banca Centrala in perioada ianuarie 2000 - decembrie 2002.


El a fost inlocuit din functie de Serhi Tihipko, fost sef al echipei de campanie a premierului Viktor Ianukovici, care a demisionat la 29 noiembrie pentru a se lansa pe scena politica.


Tihipko a fost criticat de opozitie pentru presupusa utilizare a fondurilor guvernamentale pentru sprijinirea campaniei lui Ianukovici. Fostul sef al bancii centrale a respins categoric acuzatia.


Serhi Tihipko si-a parasit postul fara a stabili vreo politica monetara pe termen lung, "cu exceptia unei idei foarte generale despre mentinerea unei monede nationale puternice", a declarat Andriy Dmytrenko, analist la Dragon Capital, din Kiev.


Stelmah este considerat mai apropiat de Viktor Iuscenko, favorit pentru alegerile prezidentiale de la 26 decembrie.


Decizia presedintelui trebuie aprobata in Parlament cu o majoritate de 226 de voturi.


Increderea populatiei in sistemul bancar a fost zguduita in perioada de confuzie politica de dupa anuntarea rezultatelor alegerilor prezidentiale, bancile ucrainiene confruntandu-se cu retrageri de depozite si cu achizitii masive de dolari.
ioana.leaua@zf.ro