Politică externă

Berlusconi a prezentat noul Guvern italian

09.05.2008, 20:24 13

Berlusconi (71 de ani), care a castigat alegerile legislative organizate in 13-14 aprilie, i-a prezentat lista cu cei 21 de ministri (12 cu portofoliu si 9 fara portofoliu si un subsecretar la presedintia Consiliului de Ministri) presedintelui italian Giorgio Napolitano dupa o intalnire cu acesta. Magnatul media italian va deveni pentru a treia oara premier dupa doua mandate intre 1994-1995 si 2001-2006.
Liderii grupurilor parlamentare au decis ca votul de incredere sa fie acordat saptamana viitoare, pe 14 mai, in Camera Deputatilor. Seful Guvernului va tine cu o zi inainte in Camera inferioara a Parlamentului un discurs privind programul Guvernului sau, care va fi rostit in aceeasi zi si in Senat.
In componenta noului cabinet, Berlusconi a avut grija sa numeasca fosti colaboratori, precum Franco Frattini sau Giulio Tremonti. Frattini (51 de ani) va prelua portofoliul afacerilor externe, functie pe care a avut-o si intre 2002-2004. Pentru a primi din nou acest fotoliu, el a demisionat ieri din Comisia Europeana, unde a fost comisar al justitiei si vicepresedinte.
Giulio Tremonti, in varsta de 60 de ani, va deveni ministru al economiei, functie pe care a avut-o de doua ori in cele doua guverne conduse de liderul Partidului Poporul Libertatii. El a fost criticat pentru axarea exagerata asupra securizarii pietei imobiliare si armonizarea taxelor pentru a pastra Italia in limitele bugetului Uniunii Europene.
Din Guvern fac parte si membri ai Aliantei Nationale (AN), inclusa in coalitia Partidul Poporului Libertatii (PDL), condusa de Silvio Berlusconi, alaturi de Fortza Italia. AN a primit portofoliile apararii, infrastructurii si al afacerilor europene.
Aliata din alegerile legislative de luna trecuta a PDL, Liga Nordului, a primit la randul sau doua ministere cu portofoliu (de interne si agricultura) si doua fara, incluzand reformele federale si simplificarea legislatiei.
Umberto Bossi (66 de ani), liderul formatiunii xenofobe Liga Nordului, va deveni ministrul reformelor federale. Bossi, care a sugerat in trecut folosirea canonierelor pentru a-i speria pe imigranti, a mai detinut acest portofoliu in ultimul guvern condus de Berlusconi.
Un alt personaj controversat, membru al Ligii Nordului, este Roberto Calderoli, desemnat ministru al simplificarii legislatiei. Numirea sa este contestata de Libia, stat partener al Italiei mai ales in domeniul comertului, din cauza declaratiile sale antiislamice. Calderoli a purtat in 2006 un tricou cu chipul profetului Mohammed si a declarat ca va plimba un porc in Roma in locul unde urma sa fie construita o moschee.
In ceea ce priveste Alianta Nationala, ea va fi reprezentata de Altero Matteoli la infrastructura, de Ignazio La Russa la Ministerul Apararii si de Andrea Ronchi la Ministerul Afacerilor Europene (fara portofoliu). Alianta Nationala nu a primit Ministerul Afacerilor Sociale, asa cum a cerut. Asa cum a promis, noul premier a numit in cadrul noului Guvern patru femei, considerand ca numarul lor este suficient. Cele patru se vor ocupa de invatamant, mediu, egalitate si tineret.

Cine duce greul Guvernului:
Silvio Berlusconi - Premier
Franco Frattini - Ministerul Afacerilor Externe
Giulio Tremonti - Ministerul Economiei
Roberto Maroni - Ministerul de Interne
Angelino Alfano - Ministerul Justitiei
Ignazio La Russa - Ministerul Apararii