Politică externă

Berlusconi, acuzat ca il asculta pe Bush

18.03.2005, 00:00 17



La doua zile de la declaratiile premierului italian Silvio Berlusconi, privind retragerea soldatilor italieni din Irak, incepand cu luna septembrie, presa internationala se arata ieri sceptica cu privire la respectarea promisiunilor de catre seful guvernului de la Roma.



Ziarele italiene il acuzau pe Berlusconi ca a cedat in fata exigentelor americane in urma unei discutii telefonice purtate cu presedintele american George W. Bush. Agentiile de stiri il citau pe premierul italian cu o declaratie in care afirma ca nu s-a fixat o data pentru retragerea soldatilor italieni dar ca spera ca retragerea din Irak sa fie posibila. Era un pas inapoi in comparatie cu declaratia de marti seara in care afirma ca incepand din septembrie, Italia va incepe sa-si retraga trupele.



De altfel, pe langa discutia telefonica cu liderul de la Casa Alba s-a mai inregistrat o declaratie a premierului britanic, Tony Blair, menita sa ridice semne de intrebare cu privire la intentiile Italiei. Blair a spus ca declaratia lui Berlusconi nu trebuie interpretata drept o decizie a Romei de a-si retrage trupele din Irak.



In aceste conditii, Silvio Berlusconi se afla la mijloc intre presiunea intelegerii politice cu Londra si Washington, pe de o parte, si presiunea opiniei publice italiene care insista pentru retragerea trupelor din Irak. Opozitia fata de participarea Italiei la interventia din Irak a crescut dupa uciderea lui Nicola Calipari, cel care a negociat eliberarea ziaristei italiene, Giuliana Sgrena.