Politică externă

Blair anunta promisiunile electorale

14.01.2005, 00:00 14

Neintelegerile dintre premierul britanic, Tony Blair, si ministrul de finante, Gordon Brown, privind suprematia in interiorul Partidului Laburist l-au determinat pe seful cabinetului sa anunte mai devreme platforma electorala a formatiunii aflate la guvernare in Marea Britanie.
Este foarte probabil ca la 5 mai anul acesta in Marea Britanie sa aiba loc alegeri, care vin pe fondul scaderii popularitatii laburistilor in sondajele de opinie, urmati la foarte mica distanta de conservatori.
Blai si partidul au pierdut din credibilitate din cauza razboiului din Irak, insa, in ultima vreme, aparitia unei carti despre relatiile de la varful partidului de guvernamant a scazut si mai mult credibilitatea actualei puteri. Este vorba despre dezvaluiri din imediata apropiere a lui Blair si Brown care arata ca ministrul de finante si-ar fi pierdut cu totul increderea in premier dupa acesta i-ar fi promis ca intentioneaza sa se retraga de la Downing Street 10 si, mai apoi, s-ar fi razgandit, anuntand public ca mai vrea un mandat de prim-ministru.
Dupa ce de mai multe ori in ultima saptamana cei doi si-au declarat cat se poate de repetat ca sunt mai uniti ca niciodata, dupa ce au dat explicatii si in fata colegilor laburisti din Parlament, s-a mai produs un gest public care a aratat lupta celor doi pentru putere.
Astfel, imediat dupa anuntul neoficial al unor apropiati ai lui Brown, potrivit caruia acesta urma sa anunte platforma electorala laburista pentru alegeri, Blair a facut un artificiu de imagine si i-a luat-o inainte. A convocat o intalnire de partid, in Kent, si a facut cunoscute tintele principale ale mesajului electoral al socialistilor. Aici, lupta pentru putere are un caracter puternic doctrinar.
Blair afirma ca viitorul program va fi denumit Noul Partid Laburist in continuitate si ca va avea va tel dobandirea prosperitatii personale de catre cei multi. I-a chemat la unitate doctrinara pe toti laburistii, cei care au experimentat primii ceea ce apoi toti socialistii europeni au acceptat ca fiind "a treia cale" - principiul social-democratiei moderne, elaborat de un apropiat al lui Blair, dar si un reputat ideolog - Anthony Giddens.
Blair insista cu afirmatia ca programul electoral nu este un mijloc, un instrument prin care laburistii sa castige a treia oara consecutiv guvernarea, ci doar modul prin care se pot intalni valorile traditionale cu provocarile moderne.
Concret, Blair spune ca doreste sa-l faca pe orice britanic sa se simta prosper, ca traieste in bunastare, iar acest lucru sa nu fie valabil doar pentru cativa. Prosperitate, sustine liderul britanic, inseamna venitul si averea personala ale unor indivizi si ale famiilor lor, precum si sanse egale pentru toti in cadrul unui sistem de servicii publice si de asistenta sociala reformate drastic.
Premierul britanic se bazeaza pe perceptia de care au parte adversarii sai, conservatorii, care sunt priviti ca reprezentand interesele clasei de mijloc si ale celei bogate. Insa conservatorii ataca laburistii pe care-i acuza ca nu s-au gandit la cei multi atunci cand, din 97 incoace au crescut 66 de impozite si nu au imbunatatit asistenta sociala. adelina.radulescu@zf.ro