Politică externă

Blair este acuzat din nou ca a mistificat dosare

19.07.2004, 00:00 10

In Marea Britanie, premierul Tony Blair este acuzat din nou de cenzurarea unor informatii privind soarta armelor de distrugere in masa. Este vorba de o informatie aparuta in editia de duminica a cotidianului Telegraph, potrivit careia Downing Street a modificat semnificativ raportul realizat de Lordul Butler, inainte ca acesta sa fie publicat, pentru a inlatura o parte a criticilor adresate lui Tony Blair.
Modificarile realizate inainte de prezentarea raportului au determinat o diluare a criticilor si au permis Downing Street sa isi elaboreze principala justificare, care sublinia ca premierul a fost bine intentionat.
Un membru al echipei Lordului Butler a dezvaluit faptul ca modificarile au fost facute in Downing Street si ca autorul raportului intentiona sa se distanteze de Blair, in cazul in care ar fi fost intrebat de reporteri daca premierul ar trebui sa demisioneze.
De la sediul premeirului britanic a aparut respingerea unor astfel de acuzatii.
Raportul Butler este a doua anvcheta care are legatura cu valabilitatea argumentatiei lui Blair inainte de a se mplica in invazia de anul trecut  Irakului, alaturi de armata americana. Este vorba despre avetismentul lansat de Tony Blair la acea vreme, potrivit careia Saddam Hussein ar fi ost capabil sa activeze in 45 de minute armament neconventional. Or, de vreme ce armele nu s-au gasit, Blair, ca si George Bush in SUA, se afla in dificultate.
Ancheta Butler a calificat ca precare informatiile furnizate de catre serviciile secrete britanice inainte de campania irakiana. La fel se petrecuse si la inceputul anului, cand un alt raport, al unui alt lord, Hutton, spunea ca serviciile sunt de vina pentru calitatea informatiilor. Atunci era in discutie daca la Downing Street au fost mistificate pericolele legate de capacitatile nucleare si biologice ale lui Hussein.
In ambele ocazii, Tony Blair a fost exonerat de acuzatii, iar acesta a contraatacat puternic. Tintele sale au fost emuluii din cadrul Partidului Laburist, dar si opozitia.
In tot acest rastimp, s-au indesit solicitarile ca Blair sa demisioneze din fruntea cabinetului, iar popularitatea laburistilor a scazut. Constant si dramatic.
adelina.radulescu@zf.ro