Politică externă

Blair in vizita in Irak

22.12.2004, 00:00 7

Premierul britanic, Tony Blair, a facut ieri o vizita-fulger in Irak, pentru a vizita trupele britanice aflate in aceasta tara, dar si pentru a transmite un mesaj de stabilitate in preajma alegerilor irakiene, programate la finele lunii ianuarie.
Vizita are loc insa si foarte curand de momentul unor atacuri violente carora le-au cazut victime trupele fortei internationale aflate aici.
"Cu siguranta nu se poate decat sa fii doar de o singura parte a baricadei in aceasta lupta care, acum, se da clar intre democratie si terorism", a spus Blair. El a fost intampinat, pe aeroportul de la Bagdad, de catre premierul interimar al Irakului, Iyad Allawi.
Premeirul britanic a laudat eforturile, dar mai ales riscurile carora se supun activistii care fac campanie pentru alegerile de la 30 ianuarie. Acestia sunt deseori tinta unor atacuri din partea radicalilor care au atacat in aceste zile mai multe obiective din Bagdad.
Trupele britanice au cartierul general la Basra, o zona mai putin expusa atacurilor din partea insurgentilor irakieni. Spre ei s-a indreptat Blair, in preajma Craciunului. Vizita premierului britanic face parte dintr-un turneu in Orientul Mijlociu, care are programate si escale pentru convorbiri cu palestinienii si israelienii.
De asemenea, prezenta lui Blair in Irak are loc la putin timp dupa ce presedintele american a recunoscut, pentru prima data, ca planurile pe care le concepuse initial administratia sa pentru democratizarea Irakului au fost zadarnicite de rebelii din aceasta tara. adelina.radulescu@zf.ro