Politică externă

Blair, prins la mijloc in problema imigratiei

07.04.2004, 00:00 9



Premierul britanic, Tony Blair, a prezidat o reuniune speciala pe tema imigratiei, dupa scandalul izbucnit saptamana trecuta legat de acordarea de viza de intrare in Marea Britanie unor cetateni romani pe baza unor documente false. Scandalul, cum se stie, a avut ca efect instalarea unui embargo in privinta eliberarii de vize pentru romani si bulgari, despre care autoritatile britanice sustin ca este doar temporar.



Intalnirea urma sa inceapa aseara, la ora 18,30, ora Romaniei, la care erau asteptati ministrii de interne, de externe, responsabili cu politicile de imigratie in Marea Britanie, sefii de la MI 5 si MI 6.



Inaintea reuniunii, ministrul roman de externe, Mircea Geoana, a declarat ca se asteapta ca reuniunea de aseara, de la Londra, sa se soldeze cu eliminarea imediata a interdictiilor de eliberare a vizelor. De asemenea, ministrul Geoana a mai spus ca i-a transmis omologului sau, Jack Straw, intentia autoritatilor romane de a participa la o eventuala anchetare a neregulilor in acordarea vizelor si, prin intermediul ministerelor de interne si de externe, statul roman sa afle daca sunt implicati in aceste fraude si romani. Seful diplomatiei romane a spus ca, daca va aparea o astfel de problema, cetatenii romani vor fi pedepsiti conform legii.



In Marea Britanie, intalnirea de aseara a fost asteptata cu multa atentie. Si suspiciune. Ziarele care apar la Londra, toate, aveau pe prima pagina subiectul, in timp ce vizita istorica a reginei Elisabeta in Franta facea obiectul, cu mici exceptii, unor pagini de interior ale presei engleze.



Perspectiva din care este abordat subiectul include o suspiciune fata de capacitatea Guvernului Blair de a gestiona patrunderea frauduloasa a emigrantilor veniti din tari mai putin dezvoltate in cautarea unei vieti mai bune. Cu alte cuvinte, felul in care scriu ziarele britanice despre subiect lasa sa se distinga destul de clar o ingrijorare fata de venirea masiva, pe baza unor documente false, a est-europenilor si, in acelasi timp, dorinta de a limita aceste valuri. De altfel, The Times a comandat un sondaj de opinie, care arata ca 24% dintre britanici considera ca Partidul Conservator le reprezinta mai bine interesele in privinta imigratiei, in timp ce laburistii politici care raspund doar in proportie de 22% vederile populatiei. Or, conservatorii sunt mai restrictivi, mai putin permisivi, in privinta acceptarii imigrantilor decat laburistii. Important, sondajul The Times arata si ca 73% din populatie asteapta ca venirea emigrantilor sa fie mai riguros controlata de catre stat.



Interesul britanicilor pentru subiect este relevat, din pacate pentru romani, si de inmultirea cazurilor care demonstreaza ca exista concetateni de-ai nostri care patrund in Anglia ilegal. Pana acum, au fost ilustrate aceste nereguli de exemple de romani care spuneau ca isi vor deschide in Anglia mici afaceri - de fapt, este vorba despre cererea mare pe piata britanica de practicanti ai unor mesrii pe care englezii neaosi nu si le mai insusesc - constructori, instalatori sau electricieni. Or, odata ajunsi la Londra, se dovedea ca unii dintre ei habar nu aveau de meseriile respective sau nu le puteau practica (degete lipsa, necunoasterea limbii). Ieri, cazurile s-au inmultit cu doua - un tanar de 25 de ani, din Romania, care povestea cu nonsalanta cum le-a aranjat el si o firma londoneza de avocatura unor "meseriasi" in escrocheriile cu carduri. Alt exemplu, o serie de oameni scoliti pe bani publici britanici (2,6 milioane de lire sterline) pentru posturi de ofiteri care-i supravegheaza pe cei eliberati conditionat din inchisoare care, mai apoi, s-au angajat pe posturi de asistenti sociali. Erau romani. Au fost instruiti in tara si, plecati in Marea Britanie, s-au angajat ca sistenti sociali, slujbe pentru care se considera ca trebuia sa aiba la activ alte tipuri de cursuri speciale. Asta in conditiile in care nici nu s-a dovedit ca nu prea stiau englezeste. O problema este si faptul ca aceasta dezvluire a pus inca o data in dificultate Secretariatul de stat britanic pentru imigratie. Aceasta dezvaluire fusese, de fapt, un avertisment pe care il primise cu un an si jumatate in urma Guvernul britanic, dar care nu a luat nici o masura. Tot in timpul scandalului, acelasi departament din cadrul Ministerului de Interne de la Londra a fost prins in situatii delicate - mai fusese avertizat in doua randuri de nereguli in intrarea in tara a unor romani si bulgari pe baza unor documente false, dar nu a luat nici o masura, asa cum nici nu a recunoscut in momentul in care opozitia a facut publice aeste situatii.



In fine, mai exista si acuzatia la adresa lui Tony Blair potrivit careia in baza unei intelegeri cu Adrian Nastase guvernul britanic ar fi inchis ochii in momentul intrarii in Marea Britanie a romanilor fara acte in regula, pentru a compensa solicitarile insistente din partea romana de a renunta la regimul vizelor. Ar fi fost si o promisiune din partea autoritatilor de la Bucuresti de a micsora numarul celor care cer sa migreze in Anglia, ca si aceea de a lupta impotriva retelelor care ii ajuta pe cei plecati in Regatul Unit ilegal. Si de la Downing Street si de la Palatul Victoria au fost declaratii care negau o astfel de intelegere.