Politică externă

Blocada economica impotriva Transnistriei

02.08.2004, 00:00 25

Situatia din Transnitria s-a alterat la finele saptamanii trecute, dupa ce Republica Moldova s-a retras de la orice fel de negociere la care erau invitate sa participe autoritatile de la Tiraspol, dupa ce o alta scoala din Tighina a fost supusa asediului din partea militiei transnistrene, iar blocada economica impusa de Chisinau urma sa intre in vigoare.
Pe de alta parte, cativa dintre parintii si profesorii care au opus rezistenta la Rabnita au fost condamnati la inchisoare - pentru cateva zile.
Sanctiunile economice impuse de autoritatile moldovene regiunii separatiste Transnistria, ca reactie fata de inchiderea scolilor cu predare in limba romana din stanga Nistrului, urmau sa intre in vigoare ieri.
Autoritatile de la Chisinau au anuntat ca nu vor mai elibera certificate de provenienta pentru marfurile produse de companiile inregistrate la Tiraspol, firmele care functioneaza in stanga Nistrului nu vor mai putea fi inregistrate in Republica Moldova, iar Caile Ferate moldovene si Ministerul Transporturilor nu vor mai pune la dispozitia agentilor economici transnitreni vagoane sau camioane pentru transportul marfurilor.
Analistii apreciaza ca aceste masuri pot fi calificate drept blocada economica, deoarece aproximativ 90 la suta din bugetul transnistrean este format in contul exporturilor. Stoparea acestora inseamna inregistrarea de deficit bugetar si lipsa fondurilor pentru salarii si pensii. Teoretic, decizia poate duce la paralizarea activitatii firmelor exportatoare de la Tiraspol, subminand bugetul regiunii.
In Transnistria activeaza 12 intreprinderi exportatoare si care asigura 90 la suta din veniturile la bugetul regiunii separatiste, care exporta, in principal, metale (peste 70 la suta din buget), textile, bauturi tari si armament, care acopera inca 20 - 25 la suta.
Situatia poate fi insa evitata, daca Tiraspolul ar incepe sa tipareasca bani pentru a acoperi cheltuielile sociale, dar acest lucru ar provoca o explozie a preturilor. Tiparirea unor noi bancnote de valori mari fusese anuntata, ca intentie, de autoritatile de la Tiraspol, la finele saptamanii trecute.
 O alta varianta a transnistrenilor in timpul blocadei  ar fi inregistrarea la Chisinau, sub nume diferite, a principalelor intreprinderi, care si-ar putea astfel continua activitatea, platind impozite la bugetul de stat al Republicii Moldova. De exemplu, intreprinderea Sheriff s-a inregistrat deja la Chisinau, dar inca nu a efectuat operatiuni importante.
O alta varianta, de care autoritatile de la Chisinau se tem cel mai mult, este ca Ucraina sa permita in continuare exporturile de marfuri din Transnistria, fara stampila autoritatilor moldovenesti si certificate de provenienta. In aceasta situatie, Kievul risca sa fie sanctionat dur de Organizatia Mondiala a Comertului, la care doreste sa adere. Un vot negativ al Moldovei ar face imposibila continuarea procesului de aderare.
Agentii economici inregistrati la Tiraspol si-au putut exporta marfurile in intreaga lume incepind din 1996, cand Chisinaul le-a oferit liderilor de la Tiraspol stampila vamala a Republicii Moldova. La 31 august 2001, dupa repetate incercari esuate de a gasi o solutie pentru conflictul din stanga Nistrului, Republica Moldova si-a inlocuit stampila vamala, fara a o mai oferi si administratiei transnistrene. Liderii de la Tiraspol au apreciat ca aceasta actiune reprezinta o blocada economica.
Chiar si in aceste conditii, Ucraina a continuat sa accepte ca marfurile din Transnistria sa intre in tara sau numai sa tranziteze teritoriului acesteia, in baza vechilor stampile. Pentru a permite totusi continuarea activitatii agentilor economici din stanga Nistrului, autoritatile moldovene le-au cerut sa se inregistreze la Chisinau, unde pot primi si certificate de provenienta a marfurilor. Incepand de duminica, R.Moldova a anuntat ca nu va mai elibera astfel de documente pentru firmele inregistrate la Tiraspol.
Premierul moldovean, Vasile Tarlev, a declarat ca Guvernul poate anula sanctiunile daca Tiraspolul va permite functionarea normala a scolilor cu predare in limba romana si va asigura libera circulatie a calatorilor si a marfurilor intre cele doua maluri ale Nistrului.
Administratia de la Tiraspol nu s-a aratat ingrijorata de aceste masuri si a lasat sa se inteleaga ca nu are de gand sa rezolve problema scolilor.
Autoritati occidentale au apelat la autoritatile transnistrene sa inceteze presiunile pe care le exercita asupra scolilor romanesti. Printre acestea, secretarul de stat l SUA, Collin Powell.
adelina.radulescu@zf.ro