Politică externă

Bruxellesul incearca sa taie caracatita legislativa europeana

27.10.2005, 20:26 10

Comisia Europeana intentioneaza ca intr-un interval de trei ani sa elimine sau sa simplifice mai mult de 1.500 de reglementari si directive ale Uniunii Europene, intr-un efort de a reduce suprareglementarea si excesul legislativ.

Oficialii europeni doresc sa inceapa cu "sectoarele cel mai bine reglementate, anume cel auto, al deseurilor si al constructiilor". Surse din cadrul Comisiei au anuntat ca urmatoarele sectoare vizate vor fi alimentatia, produsele cosmetice, cele farmaceutice si serviciile.

Gunther Verheugen, comisarul european pentru industrie, a declarat ca doreste sa modifice perceptia publicului despre Uniune si sa dovedeasca ca aceasta nu este "un monstru birocratic ale carui tentacule nu lasa nici macar un catun neatins".

Luna trecuta Verheugen a anuntat ca va retrage 70 de initiative legislative inaintate deja Parlamentului European, iar acum a anuntat ca isi va concentra atentia pe corpul de 85.000 de pagini al legislatiei europene deja in vigoare.

De asemenea, Bruxellesul va incerca sa simplifice si formalitatile administrative referitoare, in special, la micile intreprinderi. Comisia are in vedere "simplificarea formularelor statistice dificile si modernizarea reglementarilor vamale in scopul facilitarii schimbului electronic de informatii".

Verheugen a precizat ca se incearca usurarea dificultatilor cu care se confrunta micile intreprinderi zi de zi, dar acest proces de simplificare legislativa nu va insemna demantelarea constructiei europene. De asemenea, acesta a mai spus ca nu intentioneaza sa coboare standardele europene in domenii precum sanatatea publica sau mediul.

"Obiectivul nostru este de a reevalua pertinenta legilor, unele datand din 1968", a explicat un oficial european. Abordarea Comisiei propune institutiilor europene cu competente in legiferare, Parlamentul de la Strasbourg si Consiliul European, trei metode de a implementa masurile. Intr-o prima faza se are in vedere abrogarea textelor legislative "inutile, nesemnificative sau invechite", cum ar fi o directiva adoptata in 1968 referitoare la clasificarea lemnului.

In al doilea rand, se va incerca comasarea textelor legislative, fara a le modifica, reunind practic legile initiale cu amendamentele ulterioare. Comisia crede ca astfel se va "reduce volumul legislatiei comunitare si, in acelasi timp, vor aparea texte mai lizibile si mai sigure, din punct de vedere juridic".

In ultima instanta s-ar putea si revizui unele texte legislative prin comasare si adaptare pentru a fi mai coerente impreuna.

Presedintele Comisiei Europene, portughezul Jose Manuel Barroso, a promis o noua abordare a procesului legislativ in interiorul Uniunii, astfel legile vor fi propuse de catre Comisie numai in masura in care sunt absolut necesare.

In anumite cazuri legislatia europeana poate usura activitatea companiilor, indeosebi cand armoni-zeaza diferitele reguli functionale in cele 25 de state UE. Insa dupa instalarea actualei Comisii in noiembrie 2004, mecanismul legislativ a fost incetinit in mod evident, chiar si actualele directive extrem de controversate privitoare la servicii si industria chimica fiind introduse de precedenta Comisie Prodi.

Aceasta initiativa a Comisiei Europene se bucura de sprijinul mediului de afaceri si al unor state din Europa Nordica, insa are un ecou slab in Franta sau in tarile mediteraneene. Cea mai mare parte a legislatiei comunitare existente priveste problematica Pietei Unice Europene, insa de acum inainte domeniile in care ar putea sa apara mai multe reglementari UE vor privi protectia mediului si cooperarea in materie de justitie si securitate.