Politică externă

Bulgaria este criticata pentru criterii politice in raportul UE

05.10.2004, 00:00 16

Raportul anual al Comisiei Europene asupra Bulgariei contine critici care se subsumeaza indeplinirii criteriilor politice. Intr-un articol al Agentiei de stiri Focus, din Bulgaria, care citeaza, la randu-i BBC, se arata ca cele mai importante observatii ale comisiei au legatura cu sfera politica. In aceasta categorie este inclusa situatia judiciara. Bulgaria a adoptat un pachet de legi care se constituie intr-un plan de reformare a sistemului judiciar din aceasta tara, insa Comisia considera ca reforma este destul de inceata. Mai precis, adoptarea la Sofia a legilor de reforma este considerata insuficienta de catre Bruxelles.
O alta critica subsumata criteriului politic este cea referitoare la libertatea de exprimare. Raportul mentioneaza efectul negativ pe care l-a avut asupra perceptiei privind libertatea de exprimare in Bulgaria una dintre masurile petrecute in ultima vreme la sud de Dunare, anume schimbarea directorilor de la postul public de televiziune. Sunt precizate incertitudini de partea Comisiei in modul de acordare a licentelor in media, mai noteaza articolul agentiei bulgare de presa.
In acelasi articol mai este citat si corespondentul BBC la Bruxelles care precizeaza ca raportul de tara la adresa Bulgariei este mai putin critic decat cel la adresa Romaniei.
Bulgaria a incheiat in vara capitolele de negociere cu Uniunea Europeana si spera sa incheie Tratatul de aderare la inceputul anului viitor, pentru ca in 2007 sa devina membru al Uniunii. Raportul precizeaza ca, in cazul in care Bulgaria nu-si va remedia toate deficientele si nu va indeplini toate standardele de aderare pana la data convenita, 2007, aderarea ca atare a tarii ar putea fi amanata cu un an. adelina.radulescu@zf.ro