Politică externă

Bulgaria, in pragul alegerilor anticipate

03.08.2005, 19:07 9

Negocierile dintre formatiunea politica a premierului bulgar Simeon de Saxa-Coburg-Gotha (MNS II), Partidul Socialist Bulgar (PSB) si Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL), care reprezinta etnicii turci, au intrat ieri in impas.

Acest fapt survine in urma eschivarii socialistilor de a oferi un raspuns concret la propunerile formulate de MNS II. In schimb, presedintele PSB, Serghei Stanisev, i-a adresat lui Simeon al II-lea o scrisoare care cuprinde 12 intrebari referitoare la formula guvernamentala agreata de acesta si la partenerii de coalitie pe care ii are in vedere.

Stanisev a declarat ca negocierile privitoare la formarea unei coalitii guvernamentale vor continua numai in momentul in care va fi primit un raspuns oficial din partea actualului prim-ministru.

Unii din liderii PSB si-au declarat opozitia fata de intrarea la guvernare alaturi de formatiunea de centru a premierului Simeon al II-lea, invocand modul arogant in care s-au comportat acestia la precedentele negocieri pentru formarea guvernului. Saptamana trecuta, liderul socialist Serghei Stanisev nu a reusit sa obtina votul de investitura din partea parlamentului datorita opozitiei partidelor de centru dreapta. Nici discutiile cu MDL nu au decurs in mod favorabil Miscarii Nationale Simeon al II-lea.

"Tara nu a fost niciodata mai aproape de alegerile anticipate", a declarat Yunal Lyutfy, negociatorul-sef al MDL.

Acesta a adaugat ca Simeon al II-lea nu va reusi sa obtina votul de investitura din partea parlamentului bulgar si a subliniat necesitatea cooptarii socialistilor, castigatori ai alegerilor din 25 iunie, in cadrul oricarei formule guvernamentale.

Analistii politici bulgari sunt de parere ca obiectivul tarii de aderare la UE la 1 ianuarie 2007 ar putea fi compromis in cazul in care nu se ajunge cat mai repede la un acord pentru formarea unui guvern de coalitie capabil sa aplice reformele cerute de Bruxelles.

"Un posibil esec al celei de-a doua tentative de a forma un guvern va determina cu siguranta o amanare a aderarii Bulgariei la UE. Aceasta amanare ar putea fi cea a unei intregi generatii", a avertizat analistul Ognian Mincev.