Politică externă

Bulgaria, ingrijorata de riscul amanarii integrarii in UE

25.08.2004, 00:00 20

Bulgaria pregateste o serie de legi destinate combaterii criminalitatii, autoritatile de la Sofia fiind ingrijorate ca rafuielile dintre gruparile mafiote si ineficienta sistemului judiciar ar putea intarzia aderarea la Uniunea Europeana, prevazuta pentru anul 2007.
Ministrul pentru Integrare Europeana, Meglena Kuneva, nu a exclus posibilitatea ca aderarea la UE sa fie intarziata, in cazul in care Bulgaria nu va reusi sa combata crima organizata.
Ea a facut comentarii referitoare la un raport dur care subliniaza ineficienta sistemului judiciar bulgar, redactat de un expert britanic care are drept misiune examinarea progreselor acestei tari in domeniul justitiei si afacerilor interne.
"Bulgaria trebuie sa intreprinda actiuni concrete pentru a convinge Uniunea Europeana de capacitatea sa de a invinge gruparile mafiote", potrivit raportului. "Aceasta tara reprezinta cel mai slab punct in lupta impotriva criminalitatii organizate din Balcani", se afirma in document.
Ministrul de Interne, Gheorghi Petkanov, a reprosat expertului Brian Davis ca a folosit "informatii invechite", insa Kuneva este de parere ca "subestimarea concluziilor ar constitui o actiune neproductiva pentru Bulgaria" si "ar risca sa amane cu un an" aderarea acestei tari la UE.
Bulgaria a incheiat negocierile cu organizatia si spera sa semneze, la inceputul lui 2005, un acord de aderare.
Petkanov a mai criticat ineficienta justitiei, declarand ca doar zece la suta dintre autorii infractiunilor sunt condamnati, cu toate ca ei sunt depistati de politie in 59 la suta dintre cazuri.
Secretarul general al Ministerului de Interne, Boiko Borissov, a recunoscut ca "majoritatea constatarilor" expertului britanic "sunt conforme cu realitatea". Potrivit presedintelui unui sindicat de dreapta Podkrepa, Constantin Trenchev, ar trebui formate detasamente civile pentru apararea populatiei de "criminalitatea tiganeasca". Aceasta recomandare a produs, insa, proteste ferme din partea organizatiilor de aparare a drepturilor omului.
Mai multe asasinate spectaculoase comise in Bulgaria incepand cu 2003 s-au soldat cu zeci de morti. Politia explica acest fenomen printr-un razboi al gruparilor implicate in traficul de droguri, contrabanda si prostitutie.
Saptamina trecuta, doi barbati cu trecut infractional au fost asasinati la Burgas si Sofia. La sfirsitul lunii iulie, un comerciant si cele cinci garzi de corp ale sale au fost ucisi de persoane neidentificate, intr-un restaurant din centrul capitalei bulgare. In iunie, doi preoti falsi au ucis trei persoane si au ranit alte doua, intr-o cafenea din Sofia.