Politică externă

Bush este impotriva retragerii rapide din Irak

05.08.2005, 21:23 13

Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a declarat ca trupele americane vor ramane in Irak pana isi vor termina misiunea.

"Insurgentii isi doresc ca noi sa ne retragem din Irak, dar vor esua. Ei nu inteleg caracterul si taria Statelor Unite ale Americii", a spus Bush. Acesta a adaugat ca cel mai bun mod de a onora pe cei care au murit este de a incheia in triumf misiunea din Irak.

Aceasta declaratie survine in urma ultimului val de atentate caruia i-au cazut victima mai multi militari americani. Cel mai sangeros dintre aceste atacuri, cel de la Haditha, un oras la 260 km vest de Bagdad, s-a soldat cu moartea a 14 puscasi marini americani. Este una dintre cele mai mari pierderi umane suferite de armata americana de la inceputul ostilitatilor, in martie 2003.

Gruparea islamista Ansar al-Sunna a pretins responsabilitatea pentru un alt atac, desfasurat pe 1 august. Acestia au publicat pe un site islamist informatii conform carora opt militari americani au fost ucisi si unul a fost capturat.

Washingtonul este ingrijorat ca astfel de atacuri vor afecta opinia publica din Statele Unite. "Daca pierdem America, pierdem razboiul", a declarat un responsabil al Pentagonului. Oficialii americani stiu din experienta razboiului din Vietnam ca opozitia masiva a publicului american poate duce la o retragere din conflict, inainte de a fi obtinute rezultate favorabile.

Pierderile de vieti omenesti sunt cu atat mai dureroase pentru publicul american, cu cat practica curenta a armatei americane este sa formeze unitatile din soldati recrutati din acelasi stat sau oras. Asta inseamna ca moartea mai multor soldati din aceeasi unitate afecteaza comunitati intregi.

Sondajele de opinie efectuate in SUA au aratat ca populatia americana este din ce in ce mai pesimista in legatura cu posibilitatea rezolvarii favorabile a situatiei din Irak. Pentru a contracara acest pesimism al populatiei, administratia Bush incearca sa prezinte progresele inregistrate in plan politic in Irak, primele alegeri libere, investirea primului guvern democratic si pregatirile pentru adoptarea unei constitutii.

De la inceputul razboiului din Irak 1.800 de soldati americani au fost ucisi si mai mult de 13.000 au fost raniti.