Politică externă

Bush isi numeste oamenii la Curtea Suprema

21.07.2005, 19:30 11

Presedintele George W. Bush l-a nominalizat marti seara pe John G. Roberts, in varsta de 50 de ani, pentru a ocupa un loc de judecator in cadrul Curtii Supreme americane.

Acest loc ramasese vacant prin retragerea judecatoarei Sandra Day O''Connor luna trecuta. Este prima nominalizare a unui judecator la Curtea Suprema dupa 11 ani. Aceasta instanta suprema americana, compusa din noua judecatori numiti pe viata, joaca un rol cheie in viata politica si sociala americana, fiind chemata sa asigurare respectarea constitutionalitatii legilor si sa se pronunte in chestiuni delicate pentru publicul american cum ar fi avorturile si drepturile minoritatilor sexuale, subiecte importante in agenda politica a actualei administratii.

Cea mai elocventa demonstratie a influentei Curtii Supreme a fost verdictul dat in toamna anului 2000 in ceea ce priveste castigatorul alegerilor prezidentiale americane in statul Florida.

Judecatorul Roberts are o experienta politica impresionanta, activand in cadrul administratiilor republicane Reagan si Bush senior, insa cu o experienta de doar doi ani in cadrul unei instante federale la Curtea de Apel din Districtul Columbia.

Observatorii considera ca Roberts a fost ales in mare parte datorita conexiunilor sale cu ambele mari partide americane si a convingerilor sale conservatoare, fapt ce va multumi aripa dura a republicanilor, dar va ingrijora probabil mediile liberale americane.

Analistii americani considera ca nominalizarea lui Roberts va deplasa orientarea Curtii Supreme mai catre dreapta spectrului politic, insa au precizat ca Roberts nu a fost cea mai radicala solutie pe care a luat-o in considerare George W. Bush.

Acesta asteapta din momentul preluarii mandatului o oportunitate de a numi un judecator cu convingeri conservatoare in institutia judecatoreasca suprema, care a dezamagit in repetate randuri mediile conservatoare, mai putin in privinta renumararii voturilor din Florida in 2000.

Intr-o declaratie facuta din holul Casei Albe alaturi de Roberts, presedintele Bush l-a caracterizat ca avand "toate calitatile pe care le asteapta americanii din partea unui judecator: experienta, intelepciune, corectitudine si politete".

Nominalizarea lui Roberts a pus capat unei perioade de incertitudine de doua saptamani in care s-a speculat ca presedintele avea sa numeasca o femeie ca inlocuitor pentru O''Connor, prima femeie nominalizata judecator la Curtea Suprema.

Dupa nominalizarea acestuia de catre presedinte, urmeaza ca judecatorul Roberts sa obtina si avizul favorabil din partea Senatului american. Liderul minoritatii democrate din Senat, Harry Reid, senator de Nevada, a declarat rezervat ca Roberts "este o persoana cu experienta legala necesara", ale carui convingeri trebuie examinate pentru "a determina daca este atasat valorilor fundamentale americane de libertate, egalitate si corectitudine".

Este evident ca, in ciuda opozitiei unor grupuri de presiune de orientare liberala, numirea unui judecator conservator la Curtea Suprema nu displace tuturor democratilor din Congres.

Pe de alta parte, se preconizeaza ca aripa liberala a Partidului Democrat il va ataca pe Roberts pe chestiunea pozitiei sale in chestiuni precum libertatea cuvantului, cea religioasa si in problematica legata de avorturi.

Aceasta numire vine intr-un moment delicat pentru adminis-tratia Bush, care trebuie sa faca fata nemultumirii crescande a ameri-canilor privitoare la implicarea in Irak si a scandalului de scurgeri de informatii clasificate in care este implicat si Karl Rove, principalul consilier al presedintelui. mihai.anastasiu@zf.ro