Politică externă

Campania prezidentiala americana intra in runda finala

01.10.2004, 00:00 11

Mai sunt cinci saptamani pana la alegerile prezidentiale din Statele Unite, iar in noaptea care a trecut a inceput seria celor trei intalniri fata in fata intre candidatul republican, George W Bush si cel al democratilor, John Kerry.
Scena a fost canalul public de televiziune din Statele Unite, iar emisiunea, care urma sa dureze 90 de minute, este considerata una dintre cele mai audiate - se estima o vizionare de peste 50 de milioane de privitori.
Miza este imensa, cata vreme diferenta din sondajele de opinie este foarte mica, de doar 3-4 procente in favoarea lui George Bush, si asta din luna august incoace.
Regulile sunt foarte scrticte si au fost negociate asiduu de catre staff-urile de campanie si reprezentantii PBS. Nu sunt admise intrebarile directe intre cei doi candidati, sunt intrerupti de catre moderator daca nu se limiteaza strict la subiect. Fiecare raspuns la o intrebare nu poate depasi doua minute. Nu au voie a apara in studio cu vreun material scris, ci doar cu cateva coli de hartie velina si ceva de scris. Un amanunt - temperatura din incapere va fi constanta; s-a negociat pana si nivelul la care sa urce coloana de mercur, la cel asemanator cu halele industriale. Democratii au insistat - au o lectie la istoria recenta, din 1960, care le-a aratat ca votantii l-au perceput vulnerabil pe candidatul , ce-i drept republican, Richard Nixon, care a transpirat pe tot parcursul intalnirii. Or, Kerry se pare ca are astfel de probleme. De asemenea, democratii au cerut si o lumina nu prea puternica, pentru ca il oboseste pe senatorul care ii reprezinta in cursa pntru Casa Alba.
Era de asteptat ca Bush sa se concentrez pe mesajele legate de micsorarea taxelor si a impozitelor, pe imbunatatirea conditiilor din scoli si din spitale. Slabiciunea lui Bush pare sa fie politica externa, potrivit analistilor din staff-ul lui John Kerry, care il consiliasera pe clientul lor sa insiste asupra problemelor pe care le are populatia americana care aude mereu ca oamenii trimisi in Irak sunt ucisi sau luati ostatici. adelina.radulescu@zf.ro