Politică externă

Care ar putea fi viitorii "ministri" ai Executivului european

21.06.2009, 18:56 21

Presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso a obtinut saptamana trecuta sprijinul liderii europeni pentru un nou mandat in fruntea Executivului comunitar. Nominalizarea ar putea fi supusa votului Parlamentului European pe 9 iulie. Votul nu se anunta insa usor pentru presedintele CE, avand in vedere ca socialistii si ecologistii au criticat decizia liderilor europeni.

Barroso are sustinerea grupului conservator, dar nu dispune de o majoritate absoluta si trebuie sa realizeze aliante. Numerosi eurodeputati de stanga si liberali il considera foarte permisiv, docil cu statele mari si il critica pentru reactia intarziata fata de criza financiara.
 
Portofoliile disputate
Principalele state ale Uniunii Europene au deja candidatii sau au vizat mai multe personalitati care ar putea fi trimise la Bruxelles din toamna.
In Franta, presedintele Nicolas Sarkozy il sustine pe Michel Barnier, fost ministru al agriculturii, ales europarlamentar la alegerile din 4-7 iunie, pentru un post de comisar. Parisul doreste portofoliul pietei interne. In prezent, comisar francez este Jacques Barrot, care se ocupa de probleme legate de justitie.
In Germania, cancelarul Angela Merkel il sustine pe ministrul de interne crestin-democrat Wolfgang SchŸble. Potrivit presei, Berlinul tinteste portofoliul concurentei. In prezent, Germania are unul dintre cele mai influente posturi de comisar, pe cel al industriei.
Acest portofoliu este dorit de Polonia, care deja l-a nominalizat pe Janusz Lewandowski, actualul vicepresedinte al Comisiei pentru buget din Parlamentul European. In prezent, comisarul polonez este Danuta Hubner, care monitorizeaza politica de ajutor regional a UE. De altfel, Polonia doreste in principal un portofoliu economic, fie cel al industriei, fie al economiei si afacerilor monetare.
In Suedia, actualul comisar pentru comunicare si relatii institutionale Margot Wallstršm se va retrage, dupa ce a avut doua mandate. Printre numele speculate pentru viitoarea Comisie se numara Gunilla Carlsson, care ar putea primi portofoliul dezvoltarii.
JŠn Figel, este asteptat sa nu mai primeasca un nou mandat de comisar al Slovaciei (el detine portofoliul educatiei), avand in vedere ca formatiunea din care face parte (Miscarea Crestin Democrata) nu se mai afla la guvernare (a plecat din Guvern in 2006). Favorit este Maros Sefcovic, actual ambasador la UE.
In Cehia, cele mai mari doua partide se cearta cu privire la numele celui care va fi viitorul cominar, desi o nominalizare oficiala va fi facuta dupa alegerile parlamentare din octombrie. Daca democratii civici sunt indecisi si nu vor sa anunte vreun nume, social democratii i-au nominalizat deja pe Jan Svejnar, fost candidat la presedintie si pe Pavel Telicka, fost negociator al aderarii Cehiei la UE.
In Luxemburg, Viviane Reging, actual comisar pentru media si telecom, este asteptata sa obtina un al treilea mandat si sa stea inca cinci ani la Comisia Europeana.
In Romania, Dacian Ciolos, fost ministru al agriculturii in cabinetul liberalului Calin Popescu-Tariceanu, este considerat favorit pentru un post de comisar daca Bucurestiul va primi portofoliul agriculturii. Romania doreste sa obtina aceasta pozitie in viitoarea Comisie (dar este vizat si portofoliul dezvoltarii sau cel al transporturilor), iar Ciolos este considerat unul dintre cei mai potriviti in acest caz. El a absolvit Ecole Nationale Superieure Agronomique in Montpellier (Franta).
Potrivit unor surse din PSD, citate de Mediafax, Romania are 60% sanse sa obtina portofoliul agriculturii si nominalizarea lui Dacian Ciolos pentru acest portofoliu. Sursele social-democrate citate au mai aratat ca pentru fostul ministru al agriculturii se face lobby la nivelul Comisiei Europene de circa doi ani si ca, in consecinta, alegerea in privinta lui ar fi fost facuta in mare masura la nivelul CE si ar fi depins mai putin de intentiile din tara.