Politică externă

Cecenia pluteste in deriva

11.05.2004, 00:00 14

Mii de ceceni au participat ieri la funeraliile presedintelui lor, Ahmad Kadirov, ucis duminica in urma unui atentat cu bomba, petrecut pe stadionul pe care se aniversa ziua victoriei armatei rosii asupra nazismului.
Trei zile de doliu national au fost declarate in Cecenia, pentru a comemora asasinarea liderului pro-rus de la Groznii. Trupul neinsufletit al lui Kadirov a fost purtat pe catafalc de catre cei doi fii ai acestuia.
Premierul cecen, Serghei Abramov, care a preluat atributiile presedintelui ucis, sustinea ieri ca va avea consultari cu liderii ceceni pentru a alege modul in care aceasta regiune va raspunde atentatorilor. Lor, presedintele rus, Vladimir Putin, le-a transmis ca moartea lui Kadirov va fi razbunata. Liderul de la Kremlin a si facut aluzii la cei care ar putea, in opinia sa, sa fie atentatorii lui Kadirov. Sugestiile foarte transparente s-au referit la conducatorii gherilelor care lupta pentru independenta totala a Ceceniei de Federatia Rusa. Este vorba despre liderul separatist, Aslan Mashadov, si despre comandantul militar al trupelor rebele, Samil Basaev. Acestia au negat, la randul lor, ca s-ar afla in spatele atacului. Mashadov chiar a spus ca separatistii ceceni condamna orice forma de terorism, asa cum nu sunt de acord nici cu asasinatele politice. Argumentul lui Mashadov este ca, pe langa liderii ceceni care au fost victime ale atentatului au pierit si oameni nevinovati. Se vorbeste despre moartea a circa 30 de oameni si ranirea altor cateva zeci in atentatul de duminica de la Groznii. Dezastrul s-a produs in momentul exploziei unei bombe in galeria VIP-urilor de pe cel mai mare stadion din Cecenia.
Situatia din tara insa pare sa nu alunece intr-o stare de incertitudine. Disparitia lui Kadirov aduce cu sine un vid de putere. Presedintele asasinat fusese ales la finele anului trecut. Pro-moscovit, Kadirev era singurul partener de dialog pe care l-a acceptat Vladimir Putin. Si asta in conditiile in care Putin nu i-a acceptat nici o clipa la masa discutiilor despre stabilizarea Ceceniei pe liderii separatisti. Aceasta posibila criza in zona caucaziana ii aduce, insa, lui Putin probleme. Cu atat mai mult cu cat liderul de la Kremlin abia isi incepuse cel de-al doilea mandat intr-o postura despre care cei mai multi observatori spuneau ca prefigureaza o perioada de liniste si siguranta, domnata de Putin. Se pare insa ca Groznii este punctul vulnerabil, calcaiul lui Achile din mandatul lui Putin.
adelina.radulescu@zf.ro