Politică externă

China se teme pentru rezervele sale valutare si cere garantii de la SUA

China se teme pentru rezervele sale valutare si cere garantii de la SUA
16.03.2009, 00:00 30
"Nu doar guvernul chinez, dar fiecare investitor poate avea o incredere absoluta in soliditatea investitiilor din Statele Unite", a spus Obama, dupa intalnirea cu presedintele Braziliei, al saselea investitor in titluri americane.
"Exista un motiv pentru faptul ca putem constata, chiar si in plina criza economica, o crestere a fluxului real de investitii in Statele Unite", a afirmat liderul american. "Este vorba despre recunoasterea faptului ca stabilitatea, nu doar a sistemului economic, dar si a celui politic, este extraordinara", a adaugat Obama, care a preluat in mod oficial presedintia SUA la finele lunii ianuarie.
Declaratiile lui au venit dupa ce premierul chinez Wen Jinbao declarase ca este ingrjorat de starea economiei americane si pentru miliardele de dolari pe care tara sa le-a investit.
"Am imprumutat foarte multi bani SUA si suntem ingrijorati de securitatea activelor noastre", a spus Jinbao, intr-o conferinta de presa de doua ore si jumatate, la Beijing. Jinbao a cerut americanilor sa asigure securitatea activelor chinezesti.
China aproape si-a dublat anul trecut participatia in titluri de trezorerie americane, investind 727 de miliarde de dolari in decembrie 2008 fata de 477 in decembrie 2007.
China este, asadar, principalul creditor al SUA, imprumutand americanilor aproximativ o treime din rezerva sa valutara, care se ridica in decembrie 2008 la 1.946 miliarde de dolari, fata de 1.528 miliarde de dolari in decembrie 2006, potrivit Administratiei de Stat chineze.
China este urmata in topul creditorilor de Japonia, care a cumparat pana in decembrie 2008 titluri in valoare de 626 de miliarde de dolari, urmata de centrele bancare din Caraibe cu 186 de miliarde si de Tarile Exportatoare de Petrol (Ecuador, Venezuela, Indonezia, Bahrein, Iran, Irak, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Algeria, Gabon, Libia si Nigeria) cu 186 de miliarde de dolari. 
SUA, cea mai puternica economie mondiala, ezita inca in a da semne de recuperare in urma crizei financiare in ciuda pachetelor de sustinere financiara care au fost propuse pina acum de guvernul american. PIB-ul Americii a fost anul trecut de 14.300 de miliarde de dolari. 3.000 de miliarde a fost nivelul total al investitiilor straine in titluri de trezorerie.
In luna februarie, secretarul de stat american Hillary Clinton si-a exprimat in timpul unei vizite la Beijing aprecierea pentru faptul ca China a continuat, pe buna dreptate, sa aiba incredere in titlurile Trezoreriei SUA.
O vanzare masiva de titluri ale Trezoreriei SUA de catre China ar duce la scaderea preturilor, de care se teme si Wen. Declaratiile sale au contribuit la declinul cotatiei acestor titluri pe piata asiatica.
Banca centrala din China a criticat in ultima perioada politica economica neadecvata a Statelor Unite, inclusiv nivelul redus al economisirii si consumul ridicat, aratand ca actuala criza mondiala isi are radacinile in emisiunile necontrolate de dolari.
Wen a spus pe de alta parte ca autoritatile chineze vor suplimenta fondurile pentru stimularea economiei, daca va fi necesar pentru respectarea obiectivului unei cresteri economice de 8% in acest an.
Cifra de 8% este un regres in cresterea economica a Chinei, dupa un cincinal in care aceasta era masurata in doua cifre. Fondul Monetar International previzioneaza o crestere de 7,5% pentru China in 2009.
Wen Jinbao a reafirmat si angajamentul de a mentine cotatia yuanului la un nivel constant si a notat ca, in loc sa se deprecieze, moneda chineza s-a apreciat.