Politică externă

Clerici islamici cercetati in Europa

28.05.2004, 00:00 16

Doi clerici musulmani care conduceau comunitati islamice din Europa rica sa fie expulzati din Germania si, respectiv, Marea Britanie, dupa ce au fost acuzati de autoritati ca propovaduiesc radicalismul in randul enoriasilor.                   
In Germania, Metin Kaplan, supranumit si Califul din Koln era cautat ieri de politia din aceasta tara pentru a-l extrada autoritatilor din Turcia.  El este cercetat in Turcia pentru tradare, iar in urma cu doua zile justitia germana si-a dat acordul pentru extradarea lui. Metin Kaplan conduce o grupare radicala, intitulata Statul califatic, care militeaza pentru scoaterea Turciei din regimul de guvernare secular.
Dupa atacurile de la 11 septembrie, gruparea califului din Koln a fost trecuta pe lista organizatiilor teroriste si a fost interzisa pe teritoriul Germaniei.
Kaplan este banuit ca ar fi intentionat sa organizeze un atentat la bordul unui avion, menit sa distruga, la modul simbolic, unul dintre locurile cele mai incarcate de conotatii istorice in Turcia - mausoleul lui Kemal Ataturk, fondatorul Turciei seculare si moderne. Se pare ca clericul radical ar fi disparut din Germania, cel mai probabil indreptandu-se spre Olanda, unde are mai multi sustinatori.
Un alt cleric radical, de data aceasta de pe teritoriul Marii Britanii, Abu Hamza, a fost arestat miercuri noaptea de catre politia londoneza. Acesta este acuzat de planuirea de acte teroriste care au legaturi in Yemen si in Statele Unite. mai precis este vorba de un atac terorist care s-a petrecut in 1998 in Yemen si care ar fi cercetat si in SUA, prin implicatii. Predicatorul Hamza, nascut in Egipt, risca sa fie extradat in SUA.
Abu Hamza este un nume relativ cunoscut in Marea Britanie. El a predicat pana anul trecut la una dintre moscheele londoneze, din Finsbury Park, unde se adunau o multime de musulmani, care gaseau in predicile lui Hamza un izvor de aversiune fata de lumea occidentala. Radica, Hamza ii indemna pe enoriasi la nesupunere fata de statul britanic si chiar la acte care au fost considerate violente.
Britanicii i-au inchis moscheea, sub pretextul ca o renoveaza, insa acest gest nu a insemnat nicidecum oprirea predicilor. Abu Hamza s-a mutat chiar in parcul din apropiere, a tinut discursuri si mai infierbantate, sub aer liber, care au ajuns sa adune si mai multi islamici.
Autoritatile britanice vor sa-i retraga cetatenia (pe care a dobandit-o prin casatorie) si sa-l acuze oficial de legaturi cu Al-Qaida.