Politică externă

Comisia Europeana este ferma cu Turcia

21.09.2004, 00:00 11

Comisia Europeana este ferma in privinta Turciei - sau isi schimba Codul penal sau ramane in continuare in afara Uniunii Europene.
Comisia Europeana a anuntat, printr-un purtator de cuvant citat de BBC, ca va sfatui liderii tarilor membre sa nu sustina inceperea negocieilor de aderare a acestei tari la UE daca autoritatile de la Ankara nu renunta la modificarea Codului Penal.
La 6 octombrie, data la care este asteptat raportul anual al Comisiei Europene asupra tarilor care sunt in relatie cu Uniunea (Turcia fiind aspiranta la statutul de tara aflata in negocieri), Comisia isi va spune cuvantul in privinta Turciei. Mai precis, atunci se va spune daca Turcia indeplineste criteriile de aderare. Cum se stie deja, aceasta tara nu are probleme economice, bariera care a tinut aceasta tara in afara Uniunii fiind criteriile politice. Ultima inclestare in acest domeniu - al respectarii criteriilor politice - s-a consemnat saptamana trecuta. Turcia doreste sa incrimineze adulterul, o masura care este privita cu multa neincredere in interiorul Uniunii Europene si in acelasi timp este considerata si o modalitate de a intari legea islamica in aceasta tara.
La solicitarile Uniunii de a trece peste aceasta prevedere, in Turcia s-au aprins spiritele. Intr-atat incat premierul turc, Recep Erdogan a spus, saptamana trecuta, ca insistentele Uniunii Europene pot fi considerate ca amestec in treburile interne ale acestei tari. Raspunsul Comisiei la o astfel de declaratie a aparut ieri, cand purtatorul de cuvant al acesteia a spus ca nu este vorba despre amestec in treburile interne ale Turciei, ci este vorba despre regula jocului pentru o tara care doreste sa intre in Uniunea europeana.
In acest rastimp, comisarul european pentru extindere, Gunther Verheugen (care isi incheie mandatul in curand), le-a chemat pe ambasadorul turc la Bruxelles pentru a cere lamuriri in privinta intentiilor autoritatilor de la Ankara. Acesta a spus ca le va prezenta in curand, insa, pana ieri, nu au aparut.  BBC comenta ca in aceste conditii este putin probabil ca pana la adata la care va fi facut public raportul de tara al Comisiei sa fie suficienta vreme pentru renuntarea la incriminarea adulterului.
adelina.radulescu@zf.ro