Politică externă

Competitie stransa pentru Casa Alba

20.10.2004, 00:00 13

Mai sunt doua saptamani pana la alegerile prezidentiale din Statele Unite, iar sondajele de opinie comandate de diferite organizatii media americane arata ca electoratul american nu se poate decide. Altfel spus, George Bush si John Kerry sunt la o egalitate de optiuni in aceste sondaje, care nu pot prezice locatarul de la Casa Alba incepand cu ianuarie 2005.
Dupa ce dezbaterile teleizate i-au dat un foarte usor, aproape inconsistent, avantaj lui Bush, ieri, un sondaj al agentiei Reuters ii plasa pe cei doi pe acelasi prag, al celor 45% din optiunile votantilor. Un alt sondaj, publicat de Washington Post, indica un avantaj de doar trei procente in favoarea actualului presedinte. Mai exista si sondaje de opinie care sunt de obicei ignorate de analistii din presa americana, petru ca ele sunt comandate de staffurile de campanie ale celor doi candidati si care, evident, il indica pe fiecare dintre clientii acestora drept castigator.
Dezbaterea publica nu mai are prea multe surprize de relevat. Acum americanii se afla in etapa in care se duc la intalnirile fata in fata cu prezidentaibilii - daca se intampla sa fie dintr-un stat pe care acestia il bat in aceste zile. Daca nu, se aseaza in fata televizoarelor sau citresc ziarele in care se intorc pe toate fetele discururile, atuurile, slabiciunile si promisiunile fiecaruia dintre candidati.
Apare ca o evidenta faptul ca a prins la electorat atacul lui Bush la adresa lui Kerry, care a fost acuzat ca isi schimba parerile de la o zi la alta si nu are vigoarea de a-si asuma o opinie transanta. La fel, se pare ca a prins si atacul democratului la adresa lui Bush, privind aroganta de care ar fi dat dovada presedintele in exercitiu atunci cand ar fi ignorat parerilor mai-marilor armatei americane atunci cand i-ar fi expus pericolele care ii pasc pe americani in Irak.
Una peste alta, acum in America lumea a inceput sa testeze noile instalatii de vot (pentru a nu se repeta situatia din Florida, din 2000) si s-au descoperit unele vulnerabilitati.
adelina.radulescu@zf.ro