Politică externă

Condoleezza Rice, in vizita-surpriza in Irak

16.05.2005, 19:42 10

Secretarul american de stat, Condoleezza Rice, a intreprins, ieri, o vizita-surpriza in Irak, pentru a-i incuraja pe militarii americani constransi sa faca fata unor violente si atacuri extrem de violente din partea insurgentilor. Rice s-a intalnit cu premierul Ibrahim al-Jaafari si alti ministri ai cabinetului.

Nu mai putin de 70 de atentate au fost comise in tara, in doua saptamani, provocand moartea a circa 400 de civili. Chiar in timpul vizitei lui Rice, un dublu atentat sinucigas a fost comis la Baaquba, la tribunal si impotriva unui convoi al unui responsabil local. Conform bilantului furnizat de surse medicale, cinci irakieni, dintre care patru politisti, au murit, iar alti 39 au fost raniti.

Deplasarea, in Irak, a Condoleezzei Rice a fost secreta si numai cativa colaboratori au fost informati despre ea. Aceasta vizita neasteptata a sefului diplomatiei americane este prima facuta de un oficial american cu rang inalt de la formarea Guvernului irakian, dupa alegerile de la 30 ianuarie.

Ieri, Guvernul de la Bagdad a afirmat ca violentele din Irak sunt "un virus provenit din strainatate". "Criminalii incearca sa demonstreze ca Guvernul este incapabil sa protejeze populatia. Gruparile extremiste provenind din strainatate incearca sa intimideze oamenii si sa-i starneasca impotriva Guvernului", a afirmat un purtator de cuvant al guvernului.

Americanii au anuntat sambata sfarsitul unei operatiuni de amploare initiata la 7 mai, la granita cu Siria. Imediat, guvernatorul provinciei al-Anbar a fost eliberat dupa ce a fost tinut ostatic timp de sase zile de catre rebeli care cereau incheierea unei operatiuni americane.

Operatiunile americane au determinat numeroase familii sa se refugieze in desert, deoarece erau prinse la mijloc in confruntarea dintre puscasii marini si combatantii lui Abu Mussab al-Zarqawi, liderul Al-Qaida in Irak.

Conform armatei, operatiunea a avut menirea de a intrerupe rutele de aprovizionare ale membrilor retelei lui al-Zarqawi. Ieri, editia electronica a Sunday Times relata, citand un medic irakian, ca cel mai cautat terorist din Irak, este vorba de Mussab al-Zarqawi, a fost grav ranit, saptamana trecuta. Medicul irakian din Ramadi a pretins ca l-a tratat pe iordanian. Dupa ce l-a tratat, medicul a incercat sa-l convinga sa ramana in spital, dar insotitorii sai l-au luat imediat.

Aceasta afirmatie a fost sprijinita de un lider al rezistentei irakiene, care a mers la Ramadi pentru a investiga aceste informatii.

Al-Zarqawi, supranumit "emirul in Irak" al lui Osama ben Laden, este principala tinta a americanilor. El este considerat responsabil pentru numeroase atacuri sinucigase si executarea unor ostatici occidentali, iar pe capul sau este pusa o recompensa de 25 de milioane de dolari.