Politică externă

Continua protestele pensionarilor la Moscova

04.08.2004, 00:00 14

Ieri, pentru a doua zi, pensionarii si veteranii de razboi din Rusia au iesit in strada pentru a protesta fata de una dintre propunerile lui Vladimir Putin.
Este vorba despre un proiect de lege initiat de presedintele rus, pe care il promisese inca din timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale (din primavara acestui an). Precis, Putin a cerut Dumei de Stat sa ratifice eliminarea mai multor inlesniri financiare de care beneficiaza pensionarii si veteranii de razboi. In cauza, la proportiile Rusiei, sunt 30 de milioane de oameni. Astfel, permise de calatorie gratuita cu trenul sau metroul, medicamentele compensate vor disparea. Observatorii apreciaza ca o astfel de masura reprezinta un pas pe care Putin are curajul sa-l faca in intentia de a se indeparta de mentalitatea comunista, adica de a acorda, in loc de pensii onorabile, subsidii care alina traiul dificil. Cu atat mai dificil cu cat nivelul unei pensii in Rusia este de sub 100 de dolari.
Se pare ca in locul acestor beneficii statul rus intentioneaza sa le dea varstnicilor bani cash, care, evident, nu ar acoperi cheltuielile necesare pentru cumpararea de medicamente si de bilete de calatorie.
Asa se face ca pensionarii si veteranii de razboi s-au adunat in centrul Moscovei si ieri, pentru a doua zi consecutiv, ca sa-si spuna pasul. Ei nu sunt de acord cu legea care se dezbate in Duma si il acuza pe Vladimir Putin ca nu ii respecta. Guvernul de la Moscova sustine ca ar fi eliminata, astfel, orice acordare automata de avantaje. In plus, mai spun autoritatile, ar fi eliminate si falsurile care s-ar fi inmultit in ultima vreme - cu alte cuvinte certificate mistificate de veterani de razboi, de invalizi sau chiar de pensionari suferind de diferite boli.
O astfel de masura face parte dintr-un pachet legislativ pe care Vladimir Putin l-a anuntat recent (si care, de asemenea, fusese promis inca din timpul campaniei electorale in urma careia a fost ales cu o majoritate care da fiori in democratie - peste 80%). Pachetul legislativ ar fi menit sa se constituie intr-o reforma economica si sociala, care ar avea ca sursa de finantare sabilitatea economica inregistrata in ultimii doi ani in Rusia, in tablou fiind vedeta cresterea economica.
Legile sunt prezentate si intr-o campanie care se difuzeaza insistent pe posturile de televiziune din Rusia (fie ele private, fie publice - nu e mare diferenta, de vreme ce Kremlinul le controleaza pe mai toate), dar care, se pare, nu i-a convins de reforma pe, sa le spunem, reformati - in mare parte votantii deveniti traditionali ai lui Vladimir Putin.
adelina.radulescu@zf.ro