Politică externă

Contracandidat formal pentru Voronin

31.03.2005, 00:00 12


Un al doilea candidat s-a inscris ieri la Presedintia Republicii Moldova, tot din randul comunistilor. Este vorba de Gheorghe Duca, presedinte al Academiei de Stiinte, a carui candidatura impotriva actualului presedinte Vladimir Voronin este insa formala. Legislatia Republicii Moldova stipuleaza ca la Presedintie trebuie sa candideze cel putin doua persoane pentru ca scrutinul sa fie valid. Aranjamentul comunistilor nu rezolva insa o problema esentiala legata de aritmetica votului.


Anume, presedintele Republicii Moldova este ales cu cel putin 61 de voturi ale Parlamentului de la Chisinau, din totalul de 101. Nici unul dintre cele patru grupuri parlamentare nu dispune de suficiente mandate. Cel mai mare numar de deputati, 56, il au comunistii, insa si ei au nevoie de inca cinci voturi pentru realegerea lui Vladimir Voronin.


Blocul Moldova Democrata si Partidul Popular Crestin Democrat au anuntat deja ca nu vor participa la alegerea presedintelui. Sunt insa analisti de la Chisinau, citati de BBC, care considera ca Partidul Comunist ar putea obtine sprijinul celor opt deputati ai Partidului Democrat, intrati in Parlament pe listele Blocului Moldova Democrata, dar care au parasit Blocul imediat dupa alegeri.


Drept argument, analistii mentioneaza o recenta situatie: alegerea lui Marian Lupu presedinte al Parla-mentului. In acest caz Partidul Democrat a fost cel care a sustinut candidatura.


Contracandidatul lui Vladimir Voronin, Gheorghe Duca, nu este inscris in Partidul Comunistilor. In varsta de 53 de ani, specialist in genetica si cataliza, protectia mediului si tehnologii chimice, Gheorghe Duca a indeplinit functia de deputat in Parlamentul moldovean in perioada 1998-2001, in calitate de membru al Blocului electoral "Pentru o Moldova Democratica si Prospera". A fost ministru al ecologiei, constructiei si dezvoltarii teritoriului si este presedinte al asociatiei ecologiste "Terra Nostra".
mirela.luca@zf.ro