Politică externă

Conventia republicanilor aduce proteste anti-Bush

30.08.2004, 00:00 14

Republicanii americani dau startul astazi celei mai importante reuniuni a lor din ultimii patru ani - vor desemna candidatul lor la prezidentiale. Desi pare o formalitate, pentru ca exista cutuma ca un presedinte in exercitiu care vrea sa mai candideze si pentru un al doilea mandat sa nu aiba contracandidati in partid, aceasta reuniune este icarcata de simboluri pentru cel mai de seama dintre repubicanii momentului - George W Bush.
Conventia a fost convocata la New York, orasul care l-a propulsat, dupa doar noua luni de mandat, pe aparent stersul presedinte Bush in spotul cel mai luminat de pe scena publica mondiala. A devenit, din septembrie 2001, dupa atentatele asupra New Yor-ului, omul care si-a exercitat puterea in fiecare zi. De aceea, republicanii vor ca locul de desfasurare (celebra arena Madison Square Garden) sa aminteasca - vreme de patru zile, cat va tine conventia - sa aminteasca la fiecare pas de 11 septembrie, de World Trade Center si, mai ales, de New York. Arena este la doar 5 km de locul pe care se inaltau turnurile gemene.
Pentru Bush, locul cel mai cosmopolit al Americii, New York este si lumea pe care vrea sa o cucereasca. Aici, civilizatia metropolei a facut ca majoritatea celor care voteaza sa nu fie neaparat republicani. Or, daca reusesti sa aduni cele mai multe voturi intr-o zona ca aceasta, unde populatia are informatii din mai multe surse, calatoreste mai mult, este in contact direct cu opiniile (inclusiv critice) din lumea larga - pentru ca exista sedii de mari companii internationale aici mai multe decat in alte regiuni ale Americii, atunci, ai de confruntat o miza importanta. De pilda, in New York exista multa lume care nu a fost de acord cu interventia din Irak, or Bush are acum ocazia sa le vorbeasca direct new-york-ezilor despre argumentele sale - chiar daca a recunoscut recent ca ar fi facut unele greseli in aceasta privinta.
New York este locul unde Bush a avut de infruntat cele mai aprige protestele nationale. De cateva zile, lumea s-a adunat pe strazi - sunt zeci de mii de oameni care s-au reunit in marsuri prin intermediul carora ii arata presedintelui american ca nu sunt de acord cu el. Fie ca este vorba despre interzicerea avorturilor sau despre razboiul din Irak, protestele au avut parte de o prezenta importanta.
Desi se astepta o desfasurare de forte considerabila cu aceasta ocazie, se pare ca in zilele premergatoare nu au fost mai mult de 10.000 de politisti insirati pe strazile metropolei. Cei mai multi s-au comasat in jurul arenei Madison Square Garden, circulatia fiind oprita pe mai multe strazi alaturate.
Miza politica a acestei reuniuni este mai importanta decat pare la prima vedere. Despre ea vom mai scrie insa in zilele urmatoare. adelina.radulescu@zf.ro