Politică externă

Criza ostaticilor a intrat in etapa dilemelor

23.09.2004, 00:00 16

Uciderea si a celui de-al doilea ostatic american de catre rebelii condusi de al-Zarkawi, care a fost confirmata marti seara, a determinat autoritatile irakiene sa-si declare intentia de a o elibera pe una dintre detinutele a caror eliberare a fost ceruta de catre rapitori. Mai este inca viu un britanic din grupul care a fost luat ostatic acum doua saptamani de catre rebelii irakieni.
Americanul decapitat ar fi implinit ieri 49 de ani. Se numea Jack Hensley, iar sotia lui se adresase rebelilor printr-un mesaj care a fost transmis mai cu seama de televiziunile din lumea araba, in care le cerea sa inteleaga ca sotul ei nu are nimic de-a face cu politica.
Mai ramane de salvat, din cadrul acestui grup, viata britanicului de 62 de ani. Familia sa - fiul si un frate - au facut apeluri induiosatoare nu rebelilor, ci autoritatilor britanice. De pilda, fiul britanicului i-a cerut lui Tony Blair sa negocieze cu rebelii eliberarea tatalui sau. Apoi, intr-o serie de declaratii pe care le-au transmis mai multe posturi de televiziune din Marea Britanie, acesta a spus ca nu este potrivita pozitia adoptata de autoritati - aceea de a nu negocia cu rebnelii. guvernantii londonezi se gandesc ca ar fi creat un precedent care ar putea sa fie urmat de alte serii de rapiri, poate chiar mai multe, iar familiile britanice poate ar avea chiar mai mult de suferit (este vorba despre cei care au rude in Irak - cu contracte de afaceri sau in armata).
Deja sunt amintite pozitiile adoptate de Spania si Filipine, tari care s-au retras din Irak dupa ce Al Qaida sau "colaboratorii" sai din Irak le-au cerut-o. Spania, dupa atentatele de la 11 martie, Filipine, dupa ce un sofer din aceasta tara a fost luat ostatic in Irak.
In aceasta dilema, cel mai important pas a fost facut de autoritatile4 irakiene, care au spus ca se gandesc sa o elibereze pe una dintre cercetatoarele care sunt tinute prizoniere in inchisorile irakiene. este vorba despre Rihab Rashid Taha, supranumita si Dr. Microb, un om de stiinta specializat in armele biologice, care a lucrat pentru regimul lui Saddam Hussein. Dna Taha a fost banuita ca a contribuit la producerea antraxului, ca era unul dintre oamenii importanti in programul de inarmare cu arme neconventionale al dictatorului irakian. Nu se afla insa pe lista celor 55 cei mai cautati colaboratori ai lui Saddam ussein. Se pare ca, inca inainte de a aparea solicitarea rebelilor lui Zarkawi, ar fi existat intentia autoritatilor irakiene de a o elibera, pentru ca nu mai era considerata un pericol pentru securitatea nationala.